Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U prisustvu porodica, prijatelja, zvaničnika i mnogobrojnih medija obeležena je decenija jedne od najvećih targedija u Novom Sadu, kada je život usled požara u diskoteci “Kontrast” izgubilo šest maldih ljudi.

Ispred spomenika žrtvama u Kontrastu obeležena je godišnjica u kojoj su živote izgubili Renato Vuković (21), Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija, Zoran Ignjatović (28) i Marko Pavlović (29).

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine Novog Sada istakala je da danas obeležavamo jedan od najtužnijih dana u našem gradu, kada se sećamo stradalih.

– Ono što se desilo je zaista jedna velika tragedija i takava tragedija nikada više ne sme da se ponovi. Ona se desila tačno pre 10 godina na ovom mestu i ja nemam adekvatne reči koje bih uputila porodicama koje su izgubile svoje najmilije. Ono što se od nas očekuje jeste da im pružimo podršku  onoliko koliko je to moguće, što upravo danas i činimo – rekla je Marinković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Bez obzira koliko je vremena prošlo, Grad je i dalje duboko potrešen i svi mi ovde zajedno osećamo jednu neutešnu bol i tugu zbog tragedije koja se desila baš na ovom mestu. Ono što želim da istaknem je da bez obzira što imamo postojanje zakona i propisa o poboljšanju protiv-požarne zaštite, društvo mora da bude mnogo zainteresovanije i odgovornije i sposobnije za preventivu za poštovanje mera i da na taj način damo doprinos i pokušamo da sprečimo da se u budućnosti ovakve tragedije ne ponove – istakla je Jelena Marinković Radomirović.

Prisutnima se obratio i otac nastradale Tamare Miladinović, gospodin Branko Miladinović koji je i dalje neutešan.

-Šta reći, 10 godina ne znam kako smo ostali živi. Uporna borba udruženja građana je da se uspostavi idviduaalna  odgovornost za sve tri grane vlasti. Mi smo ostali na represiji a treba i eduakcije i prevencije da se sprovodu u ovom društvu, a represija dolazi tek na kraju – naglasio je Miladinović i dodao da se zahvaljuje svim prisutnima što su došli da obeleže ovaj tužan dan ali da znaju da će se oni boriti do kraja za civilizovano društvo budućih generacija da se ovako nešto ne ponovi.

– Roditeljima, porodicama, prijateljima je najteže da obeleže ovu targediju. Sam pomen na to u njima izaziva neopisiv bol ali ono što je naš zadatak jeste jedna velika opomena i mi moramo stalno da opominjemo jedni druge – rekla je Marinković i poručila sa ovog mesta da  svako od nas mora da da svoj doprinos kako bi podigli svest ljudi i učinili da se zauzme jedan mnogo odgovorniji pristup u društvu.

Grad Novi Sad će uvek nastojati da pruži podršku porodicama stradalih, što upravo i danas čini istakla je Marinković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U planu izgradnja memorijalnog parka na mestu nesreće

Na prošlom obeležavanju godišnjice nesreće najavljeno je da će se na mestu tragedije nalaziti memorijalni park “Mladosti”.

-Ja sam na prošloj godišnjici najavila da će ovde biti memorijalni park, dakle ono što mogu da vam kažem da je na Skupštini bila odluka o samoj izradi  plana gde i jeste predviđen park Mladosti – rekla je Jelena Marinković Radomirović i dodala da koliko je ona infomisana bio je rani javni uvid a sada treba da bude i javni uvid tačnije u proceduri je sve.

-Očekujemo da nakon što komisija sasluša grđane i sve primedbe to dođe na sednicu Skupštine u razmatranje i nakon svega na usvajanje.

Otac nastardale Tamare naglasio je da je ovaj park u ime svih 18 žrtava, četiri požara koja su se dogodila do sada u Novom Sadu.

-On predstavlja memorijalni park za buduće generacije i večitu opomenu nemaru koji se desio ovde- rekao je Branko Miladinović.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments