Foto: voice.org.rs

U Novom Sadu od osam studentskih domova dva se izdvajaju kao najpoželjniji među studentima i tamo se uvek traži mesto više zbog mnogih prednosti koje pružaju a to su domovi “Veljko Vlahović” i “Slobodan Bajić”.

Studentski dom “Veljko Vlahović” je dom II kategorije koji je izgrađen 1974. godine, a renoviran 2006. godine. Nalazi se u naselju Liman I, u Ulici dr Sime Miloševića br. 8, pored Studentskog doma “Slobodan Bajić”.

Struktura stanara doma je mešovita. Kapacitet je 340 mesta. Sve sobe u domu su dvokrevetne. Raspored soba, čajnih kuhinja i kupatila je takav da studenti iz dve sobe, njih četvoro, koriste jednu čajnu kuhinju, jedan toalet, dok svaka soba koristi jedan umivaonik.

Tuš kabinu zajednički koriste studenti iz četiri sobe. Sve sobe u domu imaju priključak za internet. Studenti u domu mogu koristiti čitaonicu, a u prizemlju doma nalazi se domski vešeraj i prodavnica.

Uzimajući u obzir samu lokaciju ovog studentskog doma, može se slobodno reći da je ovaj dom uz “Slobodana Bajića” jedan od najpoželjnijih za život ako pitate studente.

Studentski dom “Slobodan Bajić” je izgrađen 1968. godine. Nalazi se takođe u naselju Liman I, u Ulici dr Sime Miloševića, br. 10 tik uz dom “Veljko Vlahović”

Foto: rtv.rs

Ovo je, po broju soba, najveći dom u Novom Sadu. U njemu ima mesta za 758 studenata. Struktura stanara doma je mešovita. Sobe su dvokrevetne. Raspored soba, čajnih kuhinja i kupatila je takav da studenti iz dve sobe, njih četvoro, koriste jednu čajnu kuhinju, jedan toalet, dok svaka soba koristi jedan umivaonik. Tuš kabinu zajednički koriste studenti iz četiri sobe. U domu se nalaze čitaonice, biblioteka, računarska učionica i TV sala. Sve sobe u domu imaju priključak za internet.

U prizemlju doma “Slobodan Bajić” nalazi se 17 soba, koje su adaptirane, kako bi ih mogli koristiti studenti sa invaliditetom koji se otežano kreću ili za kretanje koriste invalidska kolica. Na ulazu u dom izgrađena je pristupna rampa.

Blagajna ishrane i Služba smeštaja Studentskog centra Novi Sad nalaze se u sklopu ovog doma a u prostorijama Službe smeštaja nalazi se Kancelarija za studente sa invaliditetom i studente rekonvalescente.

Studentima se u blizini ova dva doma nalaze sve što im je potrebno: studentska Menza, Zavod za zaštitu i zdravlje studenata, fakulteti, Đačko igralište, Spens. Takođe, domovi se nalaze blizu keja, a i kupalište Štrand se nalazi nedaleko od studentskog smeštaja.

Leti su česta druženja kod fontane ispred “Bajića”, pa slobodno vreme koje imaju između predavanja, vežbi i učenja na fakultetu, uvek je ispunjeno kvalitetnim sadržajem.

Podsetimo, od svog osnivanja 1954. godine, Studentski centar je poslovao kao ustanova sa samostalnim finansiranjem, zatim je bio u sastavu Univerziteta, da bi poslednjim reorganizovanjem, 1993. godine, bio uređen kao ustanova studentskog standarda, čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Studentski centar obezbeđuje smeštaj za 3.064 studenata u studentskim domovima. U osam domova u Novom Sadu kapacitet je 2.653 mesta. Pored redovnih mesta u raspodeli je predviđeno još 60 mesta. Za međunarodnu razmenu je rezervisano 40 mesta, a 20 mesta su ekonomska. Za studentski dom u Zrenjaninu je rezervisano 208 mesta, a za studentski dom u Somboru 143 mesta.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments