Foto: Grad Novi Sad

Konstitutivna sednica Koordinacionog tima za obnovu prostorne kulturno-istorijske celine Almaški kraj održana je danas u Gradskoj kući, u Novom Sadu. To radno telo osnovao je gradonačelnik Novog Sada, a zadatak mu je da koordinira aktivnostima urbanističko-arhitektonskog uređenja i radovima na uređenju dela fasada ugroženih objekata Almaškog kraja.

Tim čine predstavnici Grada, Pokrajine, pravoslavne crkve, Udruženja građana ”Almašani”, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog Arhiva Grada Novog Sada, Matice srpske i arhitekte.

Tim će definisati plan aktivnosti, rokove, potrebna sredstva i subjekte zadužene za njihovu realizaciju. Administrativne i stručne poslove za potrebe Koordinacionog tima obavljaće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Uređenje Almaškog kraja deo je Sporazuma o zajedničkom investiranju i realizaciji investicionih projekata i projekata tekućeg održavanja od zajedničkog interesa koji je potpisan između Grada Novog Sada i AP Vojvodina.

Uređenje Almaškog kraja obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetljenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj 2019. godine proglašen zaštićenom prostorno kulturno-istorijskom celinom.

-Almaški kraj je naseljen pre 300 godina i on predstavlja naše autentično kulturno-istorijsko nasleđe. Od izuzetnog je značaja da očuvamo njegov izgled, da objektima vratimo nekadašnji sjaj, ali i da infrastrukturno i komunalno ovaj deo grada bude adekvatno opremljen. Osim što radimo na unapređivanju uslova za život građana, mi nastojimo da stvorimo ambijentalnu celinu koje svedoči o specifičnom duhu našeg grada. Samim tim doprinosimo turističkoj ponudi i skrećemo pažnju na bogatstvo koje imamo i van užeg centra grada – istakao je predsednik Koordinacionog timam, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nik
14/03/2022 17:25

Pa ono.., mozda da se obnove trotoari jer u tom delu malo postoje, malo ne postoje