Foto: Ustupljene fotografije
Operska pevačica Olivera Bolta iz Novog Sada oduševila je svoje sugrađane klasičnom interpretacijom tradicionalnih pesama. Na solističkom koncertu održanom u nedelju pred punim amfiteatrom Arhiva Vojvodine, odzvanjali su zvuci operskih arija, ali i crkvenih i tradicionalnih pesama.

Ova mlada sopranistkinja operskim pevanjem bavi se skoro deset godina, a ljubav prema izvornim melodijama ove godine odlučila je da spoji sa klasičnim muzičkim aranžmanima. Koncert je deo multimedijalnog projekta “Tri boje glasa” u okviru kog su, na iste melodije, snimljeni i video spotovi.

– Klasična muzika je moja najveća ljubav i svoju profesionalnu umetničku nadgradnju ću uvek usmeravati u tom pravcu. Međutim, verujem i u to da smo kao umetnici pozvani da prepoznajemo i negujemo maternju melodiju, da u nju unosimo interpretatorsku vrednost.

Ovim projektom želeli smo da prikažemo upravo spoj tri podjednako važna kulturološka stuba muzičkog izvođaštva na našim prostorima – klasičnu, duhovnu i tradicionalnu muziku – rekla je Olivera.

Foto: Ustupljene fotografije

Pored duhovnih i tradicionalnih numera, u okviru programa izvedena su dela poznatih operskih kompozitora, a posetioci su imali priliku i da premijerno pogledaju priređene video spotove. Scene su snimane na nekim od najlepših lokacija nadomak Novog Sada – na Vrdničkoj kuli, Selištu na Bukovcu i u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, a za video produkciju bio je zadužen direktor fotografije Stefan Dimitrije Dimić.

– Rad na spotovima u okviru projekta Tri boje glasa zahtevao je postizanje ambijentalne
raznolikosti koja bi adekvatno odgovorila na specifične karakteristike ova tri umetnička žanra. Nadam se da smo u tome uspeli i da će publika materijal koji smo pripremili prepoznati i prihvatiti kao sebi svojstvene, prirodne i bliske emocije – izjavio je
Dimić.

Foto: Ustupljene fotografije

Na projektu je učestvovao i vokalni ansambl Sion koji se godinama unazad bavi izvođenjem
pravoslavne duhovne muzike.

Snimanje spotova, kao i koncert u okviru projekta “Tri boje glasa” podržali su Pokrajinski
sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, produkcija Medija tim i Arhiv Vojvodine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments