Foto: ParentCircle

Mnoge studije dosad pokazale su benefite omega 3 masnih kiselina po naše fizičko i psihičko zdravlje, a najnovije istraživanje tvrdi da ovaj nutrijent može da poboljša ponašanje kod dece.

Kada su u pitanju masti, omega 3 masne kiseline su esencijalni nutrijent za celokupno zdravlje. One utiču na normalnu funkciju celog tela, uključujući i oči, krvne sudove i rad mozga. Profesor Adrian Raine, psiholog sa Univerziteta Pensilvanija, SAD, tvrdi da konzumacija ribljeg ulja kod dece utiče na to da ona budu manje antisocijalna.

Omega 3 masne kiseline i druželjubivost kod dece

Naime, profesor je sproveo istraživanje među decom koja su šest meseci svakodnevno konzuimirala namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama. Pola godine kasnije, ustanvoljeno je da se ponašanje kod dece drastično poboljšalo, a uz to što su postala druželjubivija, deca su bila pozitivnija. To je, naravno, uticalo i na poboljšanje raspoloženja kod njihovih roditelja.

Foto: Profimedia

Prethodna studija švedskog Univerziteta Gotenburg pokazala je da omega 3 i omega 6 masne kiseline pomažu kod dece i adolescenata koje imaju ADHD (hiperaktivni poremećaj pažnje).

Stoga, stručnjaci savetuju da u ishranu svojih mališana od malih nogu uvrstite namirnice bogate ovim kiselinama, a najbolji izvor svakako su riba i oraščasti plodovi.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments