Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com
Srbija će moći da uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. Kako je rekao, premijer Mađarske obećao je da možemo da čuvamo neke energente u toj zemlji, jer nemamo skladišne kapacitete u Srbiji.
– Za nas je prijateljstvo sa Mađarskom od suštinskog značaja. Mi u ovom trenutku imamo 162 miliona kubnih metara gasa u našem delu Banatskog dvora, a u ruskom delu imamo još 123 miliona. Gas možemo da povučemo pet miliona kubnih metara na dnevnom nivou, što je nedovoljno za vreme zime, jer tada povučemo i oko 15 miliona. Zato je važno da imamo i drugi izvor i mesto gde možemo da sačuvamo gas – rekao je Vučić i dodao da je zato plan da se gradi u Srpskom Itebeju.
On je rekao da je Srbija “zamolila” Mađarsku da joj omogući da u mađarska skladišta smesti između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, jer će tada građani Srbije biti sigurni, čak i ako “neko pokuša da preseče linije za gas, jer mora da se računa na histeriju, a ne na racionalno”.
On je naglasio da je gasno snabdevanje najvažnije, posebno za termoelektrane Novi Sad i Pančevo.
– Najbitniji su decembar i januar, jer tada gasom moramo da snabdevamo termoelektrane toplane Novi Sad i Pančevo, da bismo imali dovoljno struje, jer nemamo dovoljno uglja i hidropotencijala – rekao je on.
Predsednik je rekao da je cena uglja skočila za četiri puta u poslednjh nekoliko meseci, tako da će na zimu da bude nestašice “i uglja i svega drugog”.
Rekao je i da “razmišlja” o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.
– Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu. Razmišljamo o malim modularnim nukelarkama u budućnosti, jer to osigurava električnu energiju u svakom trenutku i tada ni od koga ne zavisite – kazao je Vučić za TV Pink.
kurir.rs/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments