Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedan od kvalitetnijih načina da uspešno započnete svoj dan je jutarnja šetnja. Bilo da šetate psa ili idete pešaka do posla, to je odličan način da se razbudite, ali i pripremite se za sve što vas čeka u nadolazećem danu.

Ali hodanje nije dobro samo za vaš um, dobro je i za vaše telo. Budući da je to aktivnost s malim učinkom, gotovo svako na bilo kom nivou fizičkih veština ili dobi može to učiniti bez obuke ili prethodnog iskustva. S obzirom na to da je reč o laganoj aktivnosti, mnogi se osećaju kao da uopšte ne vežbaju dok šetaju, ali istina je upravo suprotno.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Poboljšajte kardiovaskularno zdravlje i cirkulaciju

Sat ili više pre nego što se probudite, vaše telo počinje da se sprema za dan. U ovom trenutku vaš krvni pritisak počinje da raste kao i puls, a endokrine žlezde počinju da luče veće količine hormona da bi vaše telo pripremilo, uključujući hormon štitne žlezde (koji se naziva i tiroksin). Tu dolazi rutina jutarnje šetnje. Šetajući svakog jutra, smanjujete ovo povećanje krvnog pritiska i otkucaja srca, čime poboljšavate svoje kardiovaskularno zdravlje.

Poboljšajte sposobnost tela da koristi kiseonik i diše

Jutarnja šetnja može biti dobra za dušu i za vaša pluća. Sve dok imate odobrenje svog lekara, jutarnje šetnje su od velike koristi za osobe sa plućnom bolešću, kao što je hronična opstruktivna plućna bolest. Hodanje je aktivnost malog uticaja i može poboljšati sposobnost tela da koristi kiseonik. Prema studiji iz 2016. objavljenoj u Journal of COPD Foundation, pacijenti koji su hodali najmanje 60 minuta dnevno smanjili su stopu ponovne hospitalizacije za HOBP za 50 procenata, pri čemu je ciljni cilj 5.000 koraka.

Dugoročno pozitivno uticajte na svoje zdravlje

Nema ograničenja u tome kako svakodnevno hodanje može pomoći u poboljšanju vašeg fizičkog zdravlja, ali se preporučuje najmanje 150 minuta nedeljno. Svakodnevne šetnje vam pomažu da sprečite ili upravljate raznim zdravstvenim stanjima, poboljšate kardiovaskularnu kondiciju, poboljšate raspoloženje, smanjite stres i još mnogo toga, uključujući poboljšanje metabolizma. Zdravlje srca i zdravlje pluća idu ruku pod ruku.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Smanjite stres i poboljšajte raspoloženje

Hodanje može pomoći da razbistrite um i poboljšate raspoloženje. Prema studiji iz 2020. objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje, „ispitanici koji su redovno šetali ili su se bavili drugim oblicima fizičke vežbe imali su bolje emocionalno zdravlje od onih koji nisu redovno vežbali“.

Smanjite rizik od Alchajmerove bolesti

Jutarnje šetnje takođe jačaju mišiće, čiste um, poboljšavaju mentalno zdravlje i smanjuju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Istraživači su otkrili da je „prospektivna studija od više od osam godina pokazala da su žene koje su više hodale imale manji pad kognitivnih sposobnosti tokom čitavog perioda studije“.

Smanjite rizik od zaraze, kao što je Covid-19

Svi želimo da budemo sigurni da donosimo zdrave izbore u borbi protiv uvek prisutne pretnje infekcija kao što je Covid-19, a pešačenje je jednostavan način da to uradimo, kažu naši stručnjaci. Svakodnevno hodanje jača imunološku funkciju i može smanjiti rizik od zaraznih bolesti.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Snizite krvni pritisak

Prednosti redovnog hodanja za zdravlje srca se nastavljaju: budući da vam se broj otkucaja srca povećava tokom šetnje, to može direktno pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Započinjanje dana šetnjom doprinosi blagotvornoj moći.

Imajte manje bolovanja godišnje

Ova jutarnja rutina može smanjiti broj dana bolovanja tokom cele godine. Studije su pokazale da ljudi koji hodaju najmanje 150 minuta nedeljno imaju oko 40 odsto manje bolovanja. To znači da ćete imati više vremena da radite stvari koje volite, umesto da provodite dane zatvorene kod kuće uz lekove protiv prehlade.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments