Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Posle pokrenute Inicijative od strane romskih udrženja, Vojvođanskog romskog centra za demografiju i Grada Novog Sada zamenjena je spomen-ploča kod Keja žrtava racije na kojoj je tom prilikom zamenjena reč „Cigani“ i dostojanstveno napisan naziv „Romi“ za narod koji je bio jedan od najstradalnijih u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine.

-Stav grada Novog Sada i Zavoda je da se ispravi prvobitna greška i da se zameni tabla koja je bila postavljena, jer u tom momentu očigledno nismo bili svesni kako pojedinim nazivima možemo da ugrozimo pojedince ili čitav narod. Danas u potpunosti podržavamo stav Roma da je reč „Ciganin“ pogrdan i treba ga zameniti adekvatnim. Novi Sad je multikulturalna sredina i takva će uvek biti. Poštovanje kulturnih identiteta i mnogih različitosti je specifična za ovo podnevlje. Inicijativu su pokrenule brojne romske organizacije i tu inicijativu je prihvatio kako Zavod za zaštitu spomenika kultura, tako i grad Novi Sad – rekla je Kristina Karaić, zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Projekat je u saradnji sa Gradom osmislio i realizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je pored zamene ploče, očistio sve ostale ploče sa imenima stradalih u Novosadskoj raciji i nadomestio dve posude gde se pale sveće.

– Pošto su sredstva vrlo brzo obezbeđena, mi smo posle raspisane javne nabavke realizovali osmišljeno. To je sada na jedan pravi, dostojanstven način prezentacija strašnog događaja za sva pokolenja koja dolaze – rekao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i Aleksandar Jovanović iz Vojvođanskog romskog centra za demokratiju podsetili su da Dunav osam decenija pamti nevine žrtve koje spavaju dubokim zimskim snom. Na ovaj način je svima odata jednaka počast koju u najmanjem zaslužuju od sledbenika.

Novosadska racija je jedan od najtragičnijih događaja novije srpske istorije kada je 1942. godine na svirep način ubijeno više od 4000 Srba, Jevreja, Roma i drugih građana, nevinih žrtava.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
20/01/2022 14:41

Nikad više nepoštovanja među ljudima i nikad više lažnog pijeteta osim prema srbima