Foto: Plants of the World Online

Virak je moćna ženska biljka čije botanički naziv „Alchemilla“ potiče od reči „alhemija“. Smatralo se da su kapljice vode koje su se formirale na njegovim listovima najčistiji oblik vode – toliko čist da bi se mogao koristiti za proizvodnju kamena filozofa. U tradicionalnoj biljnoj medicini koristi se za sve vrste ženskih problema, uključujući menstrualne problem, grčeve, menopauzu, hormonsku neravnotežu i za jačanje materice u kasnoj trudnoći. Takođe se koristio kao lek za zarastanje rana i kao lek za razne gastrointestinalne probleme.

Foto: Shutterstock/Plantura

Menstruacija 

Jedna od ključnih prednosti virka je njegova sposobnost da reguliše menstruaciju. Stimuliše proizvodnju progesterona koji je neophodan za redovne menstruacije – nizak nivo progesterona može dovesti do neoslobađanja jajnih ćelija i neredovne menstruacije. Sposobnost povećanja nivoa progesterona čini ovu biljku jednom od najboljih za borbu protiv problema sa plodnošću. Stimuliše ovulaciju dok deluje kao tonik za matericu, tonirajući matericu u spremnosti za začeće. Virak se takođe koristi za zaustavljanje prekomernog menstrualnog krvarenja.

Menopauza

Delovanje virka na receptore za progesteron može pomoći u smanjenju pojave valunga, noćnog znojenja i drugih simptoma menopauze kao što su anksioznost i promene raspoloženja.

Foto: BioLib

Takođe pomaže u borbi protiv „dominacije estrogena“, stanja koje pogađa mnoge žene u peri i postmenopauzi. Sa manje ovulacije kako stare, žene proizvode više estrogena i manje progesterona što može dovesti do hormonske neravnoteže koja može izazvati pustoš u telu. Sposobnost virka da stimuliše proizvodnju progesterona može održati ove važne hormone u ravnoteži što može pomoći u ublažavanju širokog spektra simptoma koji su obično povezani sa menopauzom.

Zdravlje kože

Kada se koristi lokalno, virak ima adstringentno dejstvo na kožu i štiti novoformirana elastinska vlakna. Elastini su proteini u koži potrebni za elastičnost kože, koji zajedno sa kolagenom i glikozaminoglikanima čine vezivno tkivo.

Adstringentna svojstva koja daje visok sadržaj tanina u ovoj biljci pomažu u toniranju i zatezanju kože, smanjujući pojavu proširenih pora, a istovremeno pomažu u održavanju tena sjajnim i glatkim.

Konačno, virak je odlična biljka za zarastanje rana, pomaže u popravljanju oštećene kože i obično se koristi kod ekcema, akni i crvenila.

Ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre upotrebe bilo kog bilja tokom trudnoće.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments