Foto: Pexels
Istraživački tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumiranje sira može izazvati zavisnost kao i teške droge. Razlog za zavisnost je supstanca kazomorfin koja se nalazi u mlečnim proizvodima. Nastaje kada se mlečni protein kazein, sadržan u siru, vari u stomaku. Zatim stimuliše receptore u mozgu, oslobađa dopamin i javlja se osećaj telesnog blagostanja.

Pošto u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo više kazeina u siru, naučnici savetuju da konzumirate manje sira nego mleka. Kilogram sira ima dobrih deset puta veću dozu kazeina od mleka. Kao rezultat toga, veća doza kazomorfina se takođe proizvodi u stomaku.

Prema istraživanjima, tzv. analogni sir, odnosno loše obrađeni masovno proizveden sir, posebno izaziva zavisnost, jer ovi proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinisane ugljene hidrate (tj. loše ugljene hidrate) i masti koje mogu dovesti do zavisnosti od ponašanja u hrani. Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao “plastični sir”.

Foto: Pexels

Naučnici, koji su učestvovali u ovoj studiji, ne preporučuju potpuno izbegavanje sira. Konačno, sir obezbeđuje brojne vitamine, posebno vitamin B12, dobar protiv stresa i umora. Takođe sadrži brojne minerale, kao što je kalcijum (za snagu kostiju). Ali koliko je sira zdravo dnevno?

Nutricionisti preporučuju da je preporučen dnevni unos 50 do 60 grama sira dnevno. To su, na primer, dve kriške gaude. Ako povremeno jedete hranu bogatu sirom, konzumacija je bezopasna. Ipak, savetuje se oprez ako uključite sir u više obroka. Tada treba da jedete manje sira i drugih masnih proizvoda, jer previše sira može štetiti vašem zdravlju.

nsuzivo.rs/miss7.24sata.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments