IZVOR: INSTAGRAM/V.S.ILIEVA

Planina Pirin sve je poželjnija destinacija među Srbima.

Prelepi krajolici i šetnja na 2.500 metara jedinstven su doživljaj na planini koja ime nosi po slovenskom bogu Perunu. Onda i ne čudi mnogo što je veličanstveni Pirin u Bugarskoj opčinio Srbe, pa se o njemu sve više raspituju. Nalazi se na jugozapadu ove komšijske zemlje, a najviši vrh je Vihren na 2.914 metara.

Ono što možda i najviše privlači turiste, osim šetnje na oko 2.500 metara, jeste to što je Pirin prošaran sa više od stotinu glacijalnih jezera. Tu se nalaze i najjužniji glečeri Evrope, Snežnika i Banski Suhodol. Severni deo lanca, koji je ujedno i najviši, pod zaštitom je Nacionalnog parka, koji je 1983. godine proglašen Uneskovom svetskom baštinom.

Pirin je dobrim delom pod četinarima, među kojima su i balkanske endemske vrste. Ako vas put nanese tamo, znajte da je to dom mrkog medveda, sivog vuka, divljih svinja, jelena, divokoza. Vremenom je Pirin zbog bajkovite prirode i istorijskog nasleđa postao turistička atrakcija.

Grad Bansko, smešten na severoistočnim padinama planine, izrastao je u popularni ski centar na Balkanu. Pritom, brojna naselja u podnožju Pirina imaju mineralne izvore i banje. Mesto Melnik u jugozapadnom podnožju planine je poznato po čuvenim prirodnim piramidama, kamenitim formacijama koje se protežu na 17 kilometara kvdratnih.

IZVOR: YOUTUBE/MIROSLAV PENEVIC/SCREENSHOT

Planina Pirin prema jednoj legendi nosi naziv po Perunu, vrhovnom bogu slovenskog panteona i bogu groma i munja. Druga verzija kaže da se etimologija ovog planinskog lanca može pratiti do tračke reči Perintos, što znači stenovita planina.

Svi oni u potrazi za sličnim legendama i zanimljivim iskustvima mogu da se zapute na Pirin jer ova planina bez sumnje krije brojne avanture.

mondo.rs /nova

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments