Foto: Indy100
Ovo su saveti stručnjaka o tome koje su najveće prepreke za dobar san tokom letnjih meseci i kako ih prevazići

1. Višak toplote

Većina nas najbolje spava na temperaturi od oko 18 stepeni Celzijusa. Ovakvi hladni uslovi podržavaju prirodni pad telesne temperature dok se telo priprema za spavanje. Kao deo našeg cirkadijalnog ritma, mnogi ljudi osećaju hladnoću kada su umorni.

Šta da radim:

Da bi vaša spavaća soba bila što hladnija, bivša bihejvioralna i društvena naučnica dr Vendi Troksel preporučuje da uključite klima-uređaje ili ventilatore noću ako ih imate. Dodaje da može da pomogne i tuširanje ili kupanje pre spavanja: „Telesna temperatura će vam pasti nakon što izađete iz tuša, što može da vam olakša san.

Naravno, debele flanelske čaršave zamenite pamučnim ili lanenim i nosite laganu pidžamu.

Džef Kan, suosnivač kompanije Rise Science, koja prati san i energiju, dodaje da, iako je kontroverzno, nošenje čarapa u krevet takođe može pomoći u regulisanju temperature. „Povećavanje protoka krvi u stopalima pomaže u smanjenju osnovne telesne temperature i na taj način pomaže telu da se pripremi za spavanje.

2. Duži dani

„Izloženost svetlosti je najvažniji spoljašnji znak koji reguliše unutrašnji biološki sat ili cirkadijalni ritam“, kaže Troksel za mbg. „Dakle, duži letnji sati znače veću izloženost svetlosti, posebno u večernjim satima, što može odložiti i otežati san.

Stacie J. Stephenson, praktičar funkcionalne medicine, dodaje da kasniji zalasci sunca mogu pomeriti vreme za večernje obroke, što može dodatno poremetiti san.

Foto: Mountainside Treatment Center

Šta da radim:

Iako ne možete kontrolisati sunce, možete da kontrolišete koliko sunca ulazi u vašu spavaću sobu tokom leta. Investirajte u zavese (ili dobru masku za oči) kako biste osigurali da vaš prostor za spavanje ostane taman tokom cele noći.

Stephenson preporučuje „jedenje hrane najmanje dva sata pre spavanja, tako da se telo može fokusirati na oporavak i popravku, a ne na varenje, dok spavate“.

3. Prometniji rasporedi i promene načina života

Vreli i sunčani letnji dani podstiču bogatiji društveni život. Ovo je sezona izlaska, što može uključivati i konzumaciju alkohola. Sve ovo može poremetiti normalno vreme spavanja i buđenja.

„Alkohol može brže da vas uspava i pruži mirniji san tokom prve polovine noći, ali generalno narušava kvalitet sna tokom druge polovine noći“, objašnjava Stivenson.

Šta da radim:

Održavanje doslednog vremena spavanja i buđenja će poboljšati vašu sposobnost da brzo zaspite i duže spavate.

Zaključak

Spavanje je jedno od najvećih životnih zadovoljstava i najvažniji način da se telo oporavi. Koristite ove savete da se odmorite i uživate u ovoj izdašnoj letnjoj sezoni.

sensa.stori.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments