Foto: Horticulture Magazine

Postoje narodna verovanja kojih su se naši preci slepo držali. Jedno od njih je da postoje biljke koje nikako ne treba saditi u dvorištu kuće, jer se smatra da donose nesreću, pa čak i smrt!

Ovo su biljke koje su stari Sloveni smatrali lošim:

Bagrem

Za bagrem su smatrali da nije dobro drvo i zvali su ga “nerod”. Stari kažu da ne treba da bude blizu kuće.

Breza

Srbi veruju da je breza prokleto drvo jer su Isusa Hrista šibali brezovim granama. Od ovog drveta su pravili metle, a o Ivanjdan i Petrovdan “lile” – baklje od suve kore.

Foto: Horticulture Magazine

Brekinja

Slično, Srbi veruju da je Isus razapet na krstu od brekinjinog drveta i zato je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao brekinju, kažu stari, razboleo bi se, ili ukočio, ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Zova

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Foto: Shutterstock

Orah

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Tuja

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće, jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često poboljevaju, a da ni sami ne znaju od čega.

Foto: Pepinierele Van der Berk

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Darko
22/03/2023 07:02

Glupost. Vaši “novinari” bez grama inteligencije ,nemaju ideju o čemu pisati pa pišu gluposti tek da se popuni rubrika.