Foto: Verywell Family/Getty Images

Roditelji bi trebalo da se konsultuju sa pedijatrom o bušenju ušiju svom detetu i trebalo bi da pročitaju šta je uključeno u brigu o ušima deteta. Mi vam donosimo pet razloga zašto nije dobra odluka bebama probušiti uši. 

OSETLJIVIJA KOŽA

Bebama je bušenje ušiju bolnije nego starijoj deci. Kad i samo bušenje prođe u redu, naušnice bebama još nekoliko dana kasnije mogu uzrokovati osećaj neprijatnosti kod njih. „Potpuno zarastanje“, što znači da je pirsing u ušima trajan, može potrajati od 4 meseca do godinu dana.

Foto: Shutterstock/Mamas Uncut

SOPSTVENA ODLUKA

Postoji mnogo roditelja koji misle da dete treba da bude dovoljno staro da donosi sopstvene odluke o minđušama. Međutim, u nekim društvima i zemljama bušenje ušiju je stvar kulturološkog pitanja.

ALERGIJA

Deca osetljivijih ušnih resica mogu da razviju alergiju na nikal, pa čak i na zlato, jer nakit od ovog metala može sadržati nikal. Zato treba koristiti medicinske minđuše koje se prodaju samo medicinskim ordinacijama, kao i minđuše od titanijuma. Takođe, plastične minđuše nemaju metal.

SMETNJE

Probušene uši mogu biti izazov za decu jer ih mogu ometati u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Veće minđuše mogu da zapinju za garderobu ili ih slučajno mogu povući druga deca u igri.

Foto: Riley Children’s Health

INFEKCIJE

Svaki put kada igla prodire u kožu, otvara se mogućnost infekcija. Bebin imuni sistem još uvek je u razvoju i mogla bi da se razboli. Ako beba već ima probušene uši, proverite znakove poput oticanja, svraba ili crvenila koje bi potencijalno značilo da su se uši inficirale. U tom slučaju se obratite pedijatru.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments