Foto: Dr. Axe

Istraživanja pokazuju da konzumiranje voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Međutim, ne smatra se da je samo vitamin C dobar za srce. Vlakna i biljna jedinjenja u limunu takođe mogu značajno smanjiti neke faktore rizika za srčana oboljenja. Na primer, jedna studija je otkrila da 24 grama ekstrakta citrusnih vlakana dnevno tokom mesec dana smanjuje nivo ukupnog holesterola u krvi. Biljna jedinjenja koja se nalaze u limunu, hesperidin i diosmin, takođe su otkrivena da snižavaju holesterol.

Foto: New Idea Food

Limunska kiselina može pomoći u prevenciji kamena u bubregu povećanjem zapremine urina i povećanjem pH urina, stvarajući manje povoljno okruženje za stvaranje kamena u bubregu. Samo 1/2 šolje limunovog soka dnevno može da obezbedi dovoljno limunske kiseline da spreči stvaranje kamena kod ljudi koji su ih već imali. Neke studije su takođe otkrile da limunada efikasno sprečava nastanak kamena u bubregu, ali su rezultati pomešani.

Anemija zbog nedostatka gvožđa je prilično česta. Pojavljuje se kada ne dobijete dovoljno gvožđa iz hrane koju jedete. Limun sadrže malo gvožđa, ali prvenstveno sprečava anemiju tako što poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane. Vaša creva veoma lako apsorbuju gvožđe iz mesa, piletine i ribe (poznato kao hem gvožđe), dok gvožđe iz biljnih izvora (ne-hem gvožđe) ne tako lako. Međutim, ova apsorpcija se može poboljšati konzumiranjem vitamina C i limunske kiseline. Pošto limun sadrži i vitamin C i limunsku kiselinu, oni mogu zaštititi od anemije tako što osiguravaju da apsorbujete što više gvožđa iz vaše ishrane.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments