Претрага
Претрага
Close this search box.

Pao prvi sneg u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj

Na planinama u severozapadnom delu Slovenije pao je prvi sneg.

Na vrhu Kredarica, nedaleko od Triglava, gde je trenutna temperatura tri stepena Celzijusa, već palo 10 centimetara snega.

Sneg pada i na Kaninu, gde je su sedam sati ujutru pala tri centimetra snega.

Prve pahulje su se već pomešale sa kišnim kapima na Krvavcu, Vršiču i Uršljoj Gori.

Snežne padavine na Kredarici prati i jak severni vetar sa udarima do 70 kilometara na sat, zbog čega nastaju mećave, prenosi portal 24ur.

Na toj palnini je današnjim snežnim padavinama prekinut niz od 103 dana bez snežnog pokrivača.

Prema prognozama slovenačke Agencije za životnu sredinu (Arso), obilne padavine koje su od četvrtka izazvale probleme u skoro celoj zemlji zadržaće se u zapadnoj, centralnoj i južnoj Sloveniji.

Na planinama u Austriji pao prvi sneg

Da se zima približava nagoveštava činjenica da je u Austriji na planinama, tokom noći pao prvi sneg, a u dolinama su pale temperature.

Sneg je pao na nadmorskoj visini između 1.300 i 1.600 metara, a pojedini prevoji već su se potpuno zabeleli.

U nižim delovima zemlje temperatura pala je na jesenje temperature, a vreme je širom zemlje promenljivo.

Poplave i sneg u Hrvatskoj, rekordne padavine u Ogulinu

U Gorskom kotaru izmerene su rekordne dnevne količine padavina za septembar, a apsolutni dnevni rekord otkad postoje merenja zabeležen je u Ogulinu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ).

Velike količine padavina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, centralnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mestima izazvale velike materijalne i poljoprivredne štete, preneo je portal Index.hr.

Prema podacima DHMZ-a, u poslednja 24 sata najveća je količina padavina izmerena u Nacionalnom parku Risnjak gde su pala 192 litra kiše po kvadratnom metru, dok je u Ogulinu ta količina iznosila 122 litra.

U Ogulinu je poplavljeno više ulica, prenosi Index.hr. U tom gradu izlila se reka Dobra, a poplavljen je i državni put D42 pa je saobraćaj u prekidu i odvija se obilazno.

“Zbog količine kiše koja je pala i još uvek pada na gornjem toku reke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja i ulaska u režim mera odbrane od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja”, navodi se u saopštenju Hrvatskih voda.

U međuvremenu, u čitavoj Hrvatskoj temperature su osetno pale, a zabeleo se i planinski vrh Zavižan na Velebitu gde je pao sneg.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti