Foto: AP
Tokom posete Grčkoj Rimski papa Franja se izvinio pravoslavcima za postupke katolika koji su postali razlog raskola između hrišćana.

– Sa stidom priznajem da postupci i odluke (Rimokatoličke crkve) imaju malo ili nimalo zajedničkog sa Isusom i Jevanđeljem, vođeni, pre svega, željom za materijalnom koristi i vlašću, oslabili su komunikaciju… Istorija ima svoju težinu i danas imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika – rekao je papa tokom posete Atini.

Tokom posete Grčkoj 2001. godine Papa Jovan Pavle II se takođe izvinio za surovost katolika prema pravoslavcima, pre svega za razaranje Konstantinopolja 1204. godine od strane Krstaša.

Franja je rekao da planira da se sledeće nedelje sastane sa izaslanikom Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije, „kako bi se dogovorili o mogućem sastanku“ sa patrijarhom Kirilom.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao da je „spreman da otputuje u Moskvu“ čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lidija Djeric
07/12/2021 12:37

Nije naslov dobar jer ispada da se stidi prevashodne želje pravoslavaca (njihove a trebalo bi naše) za materijalnim.

Tito
08/12/2021 01:22

A da samo ostane kuci…

Last edited 1 mesec ranije by Tito