Kao i svuda u svetu, traženje parking mesta u Novom Sadu za vozače automobila može biti stresno iskustvo. „Motociklistima je lakše, oni mogu bilo gde“, a da li je zaista tako?

I dok Novi Sad ima nešto manje 150.000 registrovanih automobila, motocikala je znatno manje, oko 15.000. S obzirom da prostorno zauzimaju manje mesta, nalaženje parking mesta za dvotočkaše ne bi trebalo da bude problem.

Foto: Gradske info

Da li motociklisti mogu koristiti parking za automobile?
Odgovor na ovo pitanje je polovičan. Prema zakonu, na automobilskom parking mestu moraju se naći bar dva motocikla. Ako je parkiran samo jedan dvotočkaš, u pitanju je prekršaj i vlasnik bi mogao da dobije kaznu.

Gde motociklisti da se parkiraju ukoliko nemaju društvo?
Ako ne vozite u paru, u Novom Sadu na nekoliko lokacija postoje parking mesta za motocikle.

Foto: Gradske info

Neka od njih nalaze se u ulicama Ilije Ognjanovića i Pašićevoj, na Trgu Marije Trandafil i na Bulevaru Mihajla Pupina, kao i kod Štranda ispod Mosta slobode. Njihova upotreba se ne naplaćuje, zone naplate važe samo za automobile.

Prema informacijama iz JKP „Parking servis“, mesta za motocikle ostavljaju se tamo gde nema prostora za automobil (kod drveta, znaka).

Takva mesta se ne nalaze tamo gde su vam potrebna, šta onda?
Dobra vest je da motocikl manje-više možete ostaviti svuda. Ipak, nemojte bukvalno shvatiti prethodnu izjavu, kazne postoje.

JKP „Parking servis“ nije odgovorno za kažnjavanje nepropisno parkiranih motocikala, niti za njih postoji „pauk“, pa vlasnici dvotočkaša nikada neće morati da posete objekat u Filipa Višnjića 47.

Foto: Gradske info / Screenshot google earth

Oni će, ukoliko se nepropisno parkiraju, odgovarati komunalnoj ili saobraćajnoj policiji.

Kako se definiše „nepropisno parkiran motocikl“ i kakve su kazne?
Saobraćajna i komunalna policija ne mogu izdavati kazne za nepropisno parkiranje, ali mogu za „zauzimanje javne površine“, što bi vas koštalo oko 5.000 dinara.

Foto: Gradske info / Screenshot google earth

Motocikl ne bi smeli da ostavite baš bilo gde, poželjno je da nikome ne smeta. Ukoliko se parkirate nasred trotoara, ispred nečijeg prolaza, pasaža, vrata, na pešački prelaz, zelenu površinu i slično, možete očekivati kaznu.

Ovaj prekršaj u nekim slučajevima primetiće komunalni policajac u prolazu, ali najčešće kazne ovakvog tipa dolaze nakon prijave nekog kome vaš motocikl „smeta“, ili radnika JKP „Parking servis“.

Kada se sve sumira, novosadski motociklisti mogu da odahnu. U našem gradu uvek ima mesta, a ukoliko je gužva, potrebno je samo biti dovoljno savestan da komšiji ne uskratite pravo kretanja.

gradkseinfo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Cevu
24/05/2022 07:31

A sta cemo se time sto gospoda parkiraju svoje automobile na predvidjenim parking mestima za motocikle?