Foto: SpunOut

Nove studije pokazuju da osobe sa visokim krvnim pritiskom koji uzimaju paracetamol na recept mogu imati veći rizik od srčanog i moždanog udara, dok drugi stručnjaci kažu da je potrebno istraživanje na više ljudi tokom dužeg vremenskog perioda da bi se potvrdili nalazi studije.

Paracetamol se široko koristi širom sveta kao kratkoročno sredstvo protiv bolova, ali se koristi i za hronične bolove, uprkos malo dokaza o njegovoj dugotrajnoj upotrebi, navodi BBC.

U sprovedenom istaživanje učestvovalo je 110 dobrovoljaca, a dve trećine je uzimalo lekove za visok krvni pritisak. Kroz nasumični uzorak, od njih je zatraženo da uzimaju 1 gram paracetamola četiri puta dnevno tokom dve nedelje – uobičajenu dozu za pacijente sa hroničnim bolom, nakon čega sledi placebo u naredne dve nedelje.

Foto: Getty Images/Verywell Mind

– Ovde ne govorimo o kratkotrajnoj upotrebi paracetamola za glavobolje ili groznicu, što je u redu, naravno, ali ukazuje na novi rizik za ljude koji ga redovno uzimaju na duži period, obično za hronične bolove – rekao je glavni autor studije.

Pacijenti koji dobijaju dugotrajne lekove protiv bolova na recept, koji se obično koriste za lečenje hroničnog bola, trebalo bi da se odluče za najnižu efektivnu dozu u najkraćem mogućem roku, kažu istraživači. Lekarima se takođe savetuje da daju što je moguće manje doza paracetamola, a da se obrati posebna pažnja na pacijente koji imaju visok krvni pritisak i one koji su u riziku od razvoja srčanih oboljenja.

-Studija je pokazala da paracetamol povećava krvni pritisak, jedan od najvažnijih faktora rizika za srčani i moždani udar, mnogo više od placeba – rekao je profesor Džejms Dir, klinički farmakolog iz Edinburga.

Ranije istaživanje u SAD-u nije moglo dokazati da dugotrajne upotrebe paracetamola i povećanog rizika od srčanog udara.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments