Foto: Equinet

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, 17. maja, započela je novosadska Nedelja ponosa koja će trajati do petka, 27. maja. Istraživanja su pokazala da su pripadnici LGBT+ zajednica diskriminisaniji za čak tri puta više nego opšta javnost. Povodom Nedelje ponosa za naš portal govorila je Laura Pejak, koordinatorka rada sa zajednicom u grupi “Izađi”.

-Želimo da postignemo da se LGBT+ zajednica Novog Sada okupi, da se podigne vidljivost LGBT+ zajednice u našem gradu, kao i naših života, kulture, ali i problema sa kojima se svakodnevno suočavamo. S tim ciljem će biti sprovedeno više događaja na različitim lokacijama širom grada, koji će svaki na svoj način tematizovati različite aspekte iskustva LGBT+ zajednice- rekla je za naš portal Laura Pejak.
Paralelno sa javnim događajima će na našim društvenim medijima biti organizovana i kampanja pod sloganom “A šta nama fali?!”.
-Sa jedne strane tim sloganom želimo aludirati na to da nama ništa ne ‘fali’ u smislu da smo sasvim u redu takvi kakvi smo. Sa druge strane on predstavlja i pitanje na koje će Grupa IZAĐI ozbiljno nastojati da odgovori tokom trajanja kampanje, sa ciljem da ukažemo na probleme LGBT+ zajednice u našem društvu- dodala je Pejak.
Foto: Grupa Izađi
Naša sagovornica ističe da je pandemija koronavirusa otežala rad u Grupi “Izađi”, pogotovo u prvobitnom periodu vanrednog stanja kada nisu bili u mogućnosti da obavljaju regularne aktivnosti rada sa zajednicom. A potreba za podrškom LGBT+ osobama tada jeste bila povišena – mnogi su bili prinuđeni da se vrate u porodice koje nisu podržavajuće, dok su bili odsečeni od prijatelja, partnera, društvenog života u zajednici, kao i drugih sistema podrške.

-Pandemija je uticala na ekonomski položaj svih građana, ali je taj uticaj bio pogotovo izražen među onima koji su ekonomski najugroženiji, u koje spada i velik deo LGBT+ zajednice. Srećom, kako se efekti pandemije sve manje osećaju, mi u Grupi “Izađi” se sve više vraćamo postepeno u naš regularan rad pružanja preko potrebne podrške LGBT+ zajednici u Novom Sadu- istakla je Pejak.

LGBT+ mladi, koji su primarna grupa sa kojom “Izađi” radi, se češće suočavaju sa problemima u porodici, diskriminacijom od vršnjaka i profesora u obrazovnim institucijama, kao i problemima sa mentalnim zdravljem koji od takvog tretmana proizilaze. Za trans i rodno nekonformirajuće osobe tu su često problemi u pronalaženju posla, stabilnog smeštaja i generalno siromaštvo koje nastaje kao rezultat te diskriminacije.

Foto: The New York Times

-Za sve segmente naše zajednice se uvek provlači i konstantan strah od fizičkog nasilja na ulici, koji utiče na to kako se ponašamo i tera nas da obraćamo pažnju na brojne stvari o kojima ostatak društva uopšte ne mora ni da razmišlja. Svi problemi sa kojima se suočavamo su teški za sumirati, pogotovo jer podrazumevaju takve kompleksnosti. Samim time i odgovori na probleme naše zajednice moraju biti sistematični i sagledavati ih iz različitih uglova. Mi smo kampanjom koju ćemo sprovoditi tokom Nedelje ponosa pokušali da skrenemo pažnju na one koje smo mi identifikovali, ali verujemo da je i uz sav taj trud teško pokriti sve- tvrdi Laura.

Psiholozi objašnjavaju da postoji razvojni model kako roditelji reaguju kada im se dete otvori i kaže da je gej. Prvo se javlja šok, zatim poricanje i izolacija, kada roditelji sebe ubeđuju da je to samo faza i mogu upasti u anksioznost. Savetovalište “Izađi” nije otvoreno samo za LGBT+ mlade, već i za njihove roditelje i ostale članove njihove porodice. Roditelji se javljaju u savetovalište ili pojedinačno, ili zajedno sa svojom decom, nakon čega volonteri nastoje da pruže adekvatnu psihološku podršku, pre svega u procesu prihvatanja identiteta njihove dece i izazova koji sa njima dolaze.
-Iskustva Grupe “Izađi” u radu sa roditeljima, ali i drugim članovima porodicež, LGBT+ mladih su do sada prevashodno bila pozitivna – sama činjenica da se neko nama javi znači da je toj osobi stalo do svog deteta i da želi da ga podrži, bez obzira što možda u početku ne razume kroz šta ono prolazi. Mi smatramo da je vrlo pozitivno što uprkos široko rasprostranjenoj diskriminaciji u našem društvu, viđamo zaista svetle primere roditelja koji prihvataju svoju decu i koji su spremni da se istinski potrude da ona budu srećna. Neki od roditelja koji su došli kod nas za podršku su danas i spremni da govore o svojim iskustvima, i da se aktiviraju da društvo postane istinski prihvatajuće za njihovu decu-
Ivona Karan
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Žorž
19/05/2022 13:25

To je grupa Udji*

Rokyyy
19/05/2022 15:17

Laura tebra. Nikad nebi reko.

Kurčubić
19/05/2022 16:33

Ništa vam ne fali, imate viška…