Počela tradicionalna VOJVOĐANSKA REGATA: 328 učesnika nakon više decenija proći će kroz BEZDAN, evo šta kažu učesnici (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” nakon dve godine pauze ponovo je organizovalo 12. po redu čuvenu Vojvođansku regatu.

U toku 10 dana, koliko traje Regata, svi učesnici imaće priliku da pređu maršrutu od 300 kilometara na vojvođanskim vodama, na potezu: Novi Sad-Bački Petrovac-Ruski Krstur-Srpski Miletić-Sombor-Bezdan-Apatin-Bogojevo-Bačka Palanka. Regata je startovala danas i trajaće do 3. jula kada će se svi regataši zajedno vratiti za Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs

Mirjana Živković, glavna inženjerka za plovidbu i organizatorka regate, naglašava da je ono što se ove godine izdvaja kao posebna stvar, na radost svih regataša, jeste rekonstrukcija prelaza Bezdan koji već dugi niz godina nije bio u funciji.

-Na Regati ove godine učestvuje preko 80 plovila, 328 učesnika i preko 70 najmlađih, što je samo pokazatelj da se uvek treba vraćati prirodi i da je ovo idealna način da se upoznamo sa blagodetima naše ravnice – ističu iz organizacije.

Tokom regate biće organizovane mnogobrojne aktivnosti poput zajedničkog kuvanja, druženja i raznih radionica u prirodi. Slogan ovogodišnje regate je ”Čista voda – čista ljubav” i podrazumeva saradnju sa Udruženjem ”Čepom do osmeha”, što znači da ima ekološki i humanitarni karakter.

Tokom deset dana, u svim pomenutim lokalnim samoupravama, odvajaće se otpad za reciklažu, a od prikupljenih sredstava i iz sopstvenih sredstava biće kupljeni terapeutski rekviziti za dvoje dece.

Foto: nsuzivo.rs

Regataši zadovoljni ovogodišnjom organizacijom

Prema rečima učesnika regate, oni su veoma srećni što ovakav jedan događaj postoji kod nas u Vojvodini i da se sa zadovoljstvom odazivaju na svaku plovidbu još od 2009. kad je i organizovana prva regata.

-Veoma sam zadovoljan organizacijom, lepim vremenom i atmosferom koja vlada među regatašima. Ovo je jedinstvena prilika da se svako od nas, ko poseduje plovilo, malo bolje upozna sa čarima vojvođanskih voda – naglasio je jedan od učesnika regate i dodao da mu je posebno drago što je uređen prolaz Bezdan i da će to samo upotpuniti ovu sjajnu Regatu.

Foto: nsuzivo.rs

Početku Regate prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je zajedno sa regatašima otpočeo plovidbu, ne krijući svoje oduševljenje lepotom Novog Sada koja se pruža sa brodova.

– Zaista prelep dan na Dunavu, da se još jednom uverimo u lepote našeg grada iz ove perspektive, ali i da vidimo šta sve treba da realizujemo kako bismo bolje čuvali našu reku i prirodu. Čovek mora da živi sa prirodom, ali to ne znači da treba da se zaustave izgradnja i razvoj. Naprotiv, ekologija i ekonomija moraju biti dve grane jednog stabla- naglasio je Vučević i dodao da ovakve manifestacije dobre su za privredu i turističku promociju, tako da treba i pojačati kapacitete da mogu da učestvuju u regati svi koji se prijave, a interesovanje je veliko-

Foto: nsuzivo.rs

Direktor JVP “Vode Vojvodine”, Srđan Kružević, zahvalio se podršci koju pruža Grad Novi Sad i istakao da “Vode Vojvodine” nastoje da prikažu novi potencijal pokrajine kroz nautiku.

Regata se organizuje od 2009. godine, a svake godine povod je svakako Međunarodni dan Dunava, kako bi na najbolji način bili promovisani plovni potencijali Vojvodine. Cilj je da se rekreativni nautičari ohrabre da plove kanalima bez straha od prolaska kroz prevodnice,te da se lokalne samouprave podstaknu da izađu na vodu i prepoznaju potencijal koji imaju u nautičkom turizmu. Na taj način, ostvaruje se i jedan od dugoročnih ciljeva preduzeća – stvaranje održivih vodnih resursa.

Ognjen Medić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti