Foto: Presscentar
Drugi međunarodni filmski festival pod nazivom „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode” počeo je danas u Kulturnom centru Novog Sada.

Pozdravljajući prisutne na ceremoniji svečanog otvaranja član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin je istakao da je festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode” važan jer čuva od zaborava priče i događaje iz naše prošlosti.

– Taj festival ratnog, patriotskog i duhovnog pravoslavnog filma predstavlja značajan doprinos kulturnoj sceni Novog Sada, jer nas podstiče da negujemo kulturu sećanja na našu tradiciju i istoriju i da novim generacijama prenosimo ko smo, šta smo i odakle smo i da im predočimo najvažnije događaje iz naše istorije, one koji su obeležili kraj Prvog svetskog rata – izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Foto: nsuzivo.rs

Prvi film koji će biti prikazan na festivalu je „Dara iz Jasenovca”, a scenaristkinja filma Nataša Drakulić istakla je veliki ponos i zadovoljsto što “Dara” učesvuje na festivalu, sa nadam da će se film još dugo prikazivati.

-Filmova ove tematike, koji opisuju bolne rane našeg naroda, nikad ne može biti previše- istakla je scenaristkinja.

Na otvaranju festivala prisustvovali su i reditelj Dragoslav Bokan, direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov i pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković.

Nakon programa svečanog otvaranja, prikazan je film Dara iz Jasenovca, a do 13. novembra, u Kulturnom centru Novog Sada biće održano nekoliko tribina, kao i projekcije igranih i dokumentarnih filmova: Marš na Drinu, Idi i gledaj, Teslin narod, Propast imperije – Vizantijska lekcija, Ostrvo i Božji čovek.

Filmski festival se realizuje u organizaciji udruženja Tesla global foruma.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments