Foto: Grad Novi Sad

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju Osmog internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike „Eufonija” koje je održano sinoć u Svečanoj sali Gradske kuće.

Tom prilikom izveden je koncert soliste Nikole Pekovića na harmonici i novosadskog gudačkog orkestra „Kamerata Akademika”. Oni su premijerno izveli dve kompozicije za harmoniku i orkestar istaknutih srpskih kompozitorki Tatjane Milošević i Dragane Jovanović.

-Grad Novi Sad svake godine podržava ovaj festival na koji je posebno ponosan, jer je nastao sa ciljem da promoviše umetničku muziku, mlade umetnike i povezuje ljude angažovane u kulturi u najširem smislu. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Izvan okvira”, tako da će u sklopu programa biti predstavljena umetnost kroz različite muzičke žanrove zahvaljujući brojnim evropskim umetnicima koji su svojim angažovanjem napravili iskorak iz uobičajenog i doprineli promociji i razvoju umetnosti harmonike. Razvoj nove srpske umetničke muzike za harmoniku osnovni je cilj festivala, a promocija ženskog stvaralaštva, koja je veoma bitna, ove godine ogleda se kroz saradnju sa domaćim kompozitorkama čija će dela biti premijerno izvedena tokom festivala- rekao je Dalibor Rožić.

Foto: Grad Novi Sad

Direktorka Festivala Dragana Kuzmanović je istakla da je uprkos izuzetnim decenijskim uspesima srpske škole umetničke harmonike u svetu, prisutnost harmonike na umetničkom podijumu u našoj zemlji mala.

– Festival „Eufonija” nastao je upravo iz želje da prikažemo izuzetne umetnike na harmonici i njene mogućnosti u umetničkoj muzici i napravimo svojevrsnu kulturno – edukativnu platformu koja će služiti promociji i razvoju umetnosti za harmoniku – rekla je Dragana Kuzmanović.

Tokom festival, do 20. maja, novosadska publika će imati priliku da uživa u nastupima poznatih izvođača iz Srbije, Španije, Norveške i Slovačke na različitim lokacijama i prisustvuje predavanjima o istorijatu tango muzike. Pokrovitelji Festivala, osim Uprave za kulturu Grada Novog Sada, su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i SOKOJ – fond za kulturna davanja, a detaljan program dostupan je na njihovoj internet stranici https://www.eufonijafest.com/

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments