Foto: Shutterstock / Ringier
U Novom Sadu ove godine niče blizu 500 novih gradilišta, a sa sremske strane najviše ih je u Sremskoj Kamenici, dok mnogobrojne invesiticije čekaju u redu za realizaciju. Sremska strana, pogotovo Mišeluk su sve interesantniji investitorima, kako za izgradnju običnih stanova, tako i luksuznih vila namenjenih onima sa debljim džepom.

Plan da deo Petrovaradina, poznat po trkama i brzoj vožnji bude moderno blokovsko naselje poput Novog Beograda datira još iz sedamdesetih godina.

Tada se Mišeluk u gradskim planovima spominjao kao zona za porodično stanovanje, jer je postojala ideja da se Novi Sad širi ka sremskoj strani, odnosno baš na ovom prostoru. Danas je naselje Mišeluk slabo naseljeno i tu se uglavnom nalaze porodične kuće, piše Dnevnik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je u ranijim izjavama kazao da će potpuno biti promenjen Mišeluk, da je tamo zgrada RTV na jednom kraju, i bolnica na drugom i da ostaje predivan potez koji treba da se razvija, ali tu treba da bude i obdaništa, škola, parkova…

Proteklu građevinsku sezonu u Novom Sadu obeležila je izgradnja blizu 10.000 stanova, a većina ima svoje kupce, jer retko koja nekretnina ostaje bez novog vlasnika.

Istovremeno proteklu građevinsku sezonu obeležila je i izgradnja Palate pravde u Stražilovskoj, zatim početak izgradnje Instituta Biosens, završena je rekonstrukcija Pozorišnog trga. Zatim, tu su i rekonstrukcije zgrada Radničkog univerziteta i Novkabela.

Ovu godinu će svakako obeležiti i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, odnosno na prvom mestu izgradnja mosta u produžetku Bulevara Evrope, ali izgradnja podzemnih garaža u centru grada. Prvo bi po mišljenju struke trebalo da rastereti saobraćaj u Novom Sadu, a nova parking mesta da pomognu u rešavanju dugogodišnjeg problema koji Novi Sad ima, a to je nedostatak parkirališta.

Po svoj prilici neće biti ni zastoja u stanogradnji. Ni pandemija, ni rat u Ukrajini ne utiču na ovu oblast poslovanja, jer prema podacima novosadske građevinske inspekcije tokom 2022. godine je konstrolisano 959 kako završnih temelja tako i objekata u izgradnji. Od navedenog broja na 491 adresi inspektori su prekontrolisali izgradnju novih objekta, odnosno onih na kojima su završeni temelji, a 468 u završnoj fazi.

Radovi na podzemnoj garaži u Modene Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier
Radovi na podzemnoj garaži u Modene

Na sremskoj strani, a po podacima novosadske inspekcije najviše ih je u Sremskoj Kamenici i to 104. Od tog broja polovina se odnosi na završne temelje, a ostatak na gotove objekte. Ništa manje investitorima nije zanimljiv ni Petrovaradin, gde je takođe inspekcija ove godine prekontrolisala 83 gradilišta. Pola se odnosi na završne temelje, a pola na objekte u završnoj fazi izgradnje.

Ono na šta je pandemija uticala je svakako bežanje Novosađana iz centra grada u obodna mesta, pa su u skladu sa tim i investori počeli sve češće da grade takozvane urbane vile, odnosno zgrade sa manje stanova i to u Sremskoj Kamenici, Petrovaradinu i Veterniku.

Prošle godine su agenti za nekretnine napominjali da parcela u samom gradu ima sve manje, te da se sve češće prodaju one u okolnim mestima, što je rezultiralo time da je sve više zgrada upravo sa sremske strane. Od nedavno Petrovaradin je postao mesto gde se grade i lukuzne vile različitog sadržaja i to zatvorenog tipa.

novogradnja sremska strana Foto: Dnevnik / Ustupljene fotografije
novogradnja sremska strana

Do sledeće godine trebalo bi da bude završeno takozvano “Holivudsko brdo” na početku naselja Alibegovac, odnosno zatvoreno naselje sa 16 objekata sa 22 stambene jedinice u visokom luksuzu, a po rečima agenata za nekretine već ima zainteresovanih kupaca. U ponudi je takozvana Solarna dolina na Maloj karagači gde je u toku druga faza gradnje. Solarna dolina će imati 112 stambenih jedinica. Cena je 1.600 evra plus PDV, za kvadrat pa naviše. Reč je o samoodrživom ekološki prihvatljivom naselju. Kupci imaju mogućnost ugradnje solarnih panela.

Zainteresovani za ovakvu vrstu gradnje po rečima agenata za nekrenitne su IT stručnjaci i ljudi sa ovih prostora koji se vraćaju iz inostranstva.

Istovremeno cena kvadrata kako novogradnje tako i starogradnje u konstantnom su porastu. U drugom kvartalu ovde godine je po podacima Republičkog geodetskog zavoda prodat stan kome je kvadrat dostigao cenu od 3.500 evra.

Republički geodetski zavod je nedavno objavio i podatak u kom je navedeno da je najveći broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u drugom kvartalu 2022. godine dostavljenih od strane javnih beležnika upravo na području Osnovnog suda u Novom Sadu – 3. 817 sa obimom novčanih sredstava od oko 265 miliona evra.

Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments