Foto: NS Uživo

Rekonstrukcija novosadskog Dunavskog parka počela je u februaru ove godine, a radovi se uskoro privode kraju. Postavljene su zaštitne ograde oko delova parka na kojima se obavljaju radovi. Rekonstrukcija će koštati 121.288.833,25 dinara, a novac je obezbeđen za obnovu svih staza i prilaza na površini od 6.209 kvadrata.

Podsećamo da će na mestu postojećeg dečijeg igrališta biće izgrađeno novo, veće i savremenije, sa pet novih sprava za igru. Biće postavljena nova česma i 250 metara ograde oko dela parka. Posle rekonstrukcije park će imati 180 klupa. Biće popravljeno, doterano i ofarbano postojećih 165 i postavljeno 15 novih klupa, 56 kanti za otpatke, a postojećih 35 kandelabera biće renovirani.

Foto: NS Uživo

-Kad se završi rekonstrukcija staza, rasvete, klupa, česme, ograde i izgradi novo igralište, Dunavski park će sa svojih 640 stabala biti još lepši i raskošniji. Svi radovi će biti izvedeni prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a biće završeni na jesen- istakao je  u februaru direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

Foto: NS Uživo

Posao će se odvijati tako da radovi ne ometaju kretanje građana i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama. Park se sastoji od 13 funkcionalnih celina čiji će sadržaji biti unapređeni. Deci je posvećena posebna pažnja pa će umesto postojećeg dotrajalog igrališta kod rukometnog terena biti izgrađeno novo, sa modernim spravama za igru.

Foto: NS Uživo

Iz Gradskog zelenila ističu da je prošle godine, zahvaljujući finansijskoj podršci grada, u Dunavskom parku izgrađen savremeni zalivni sistem, kap po kap. Održavanje travnjaka i drveća podignuto je na viši nivo. Egić naglašava da stručne službe Gradskog zelenila, uz tesnu saradnju sa Savetom za ozelenjavanje grada i naučnicima sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, u održavanju drveća primenjuju najsavremeniju tehnologiju. Rekonstrukcija Dunavskog parka nije jedino unapređenje parkovskih prostora u Novom Sadu. Uz podršku gradonačelnika Miloša Vučevića i Grada predstoji značajno sređivanje Futoškog parka, ali i gradnja tri nove parkovske površine. Uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, izgradili smo zalivne sisteme u Limanskom i Futoškom parku, kao i na Bulevaru Evrope.

Foto: NS Uživo

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
DaMeVidiMamaiTata
04/05/2022 16:37

Postavite video nadzor u svaki park kao i na svako decje igralište. Svedoci smo unistavanja istih bez odgovornosti. Park između Detelinare i Novog Naselja vec propada zbog tuđeg bezobrazluka, klupe i igralista po Bul. Evrope maloletnici poceli da unistavaju i po danu. Unapred zahvalni novosađani.

Ekolozi NS
05/05/2022 08:56

Cabe ste krecili ako opet na zimu pustite “Ledenu sumu”, da unisti sve sto je obnovljeno i jos malo vise…