Foto: Ilustracija
Dugoočekivani praznik potrošnje “Crni petak”, kao i svake godine, zakazan je za poslednji vikend novembra. Sve šopingholičare popusti će obradovati u petak (26. novembra) sa produžetkom na ceo vikend (27. i 28. novembar). Međutim, ove godine zbog aktualnog poskupljenja u gotovo svim sferama, mogao bi se odigrati drugačije nego ranijih godina.

Ne samo da će poskupeti roba koja se do sada pominjala, kao što su elektronski uređaji i tekstilna roba, biće skuplja i “praznična” kao što su veštačke jelke i ukrasi, piše Blumberg.

Najveći novosadski tržni centar “Promenada” na svojoj oficijalnoj stranici već je objavio listu sa popustima u skoro svim radnjama koje imaju zakupljen prostor. Kako su istakli, parking će biti besplatan tokom celog dana.

Na ovom linku možete videti listu popusta u TC Promenada: popusti bf 2021 (promenadanovisad.rs)

Kako nam pokazuje iskustvo, popusti na taj dan idu i do 70 odsto, ali bi ovaj crni petak mogao da se ispostavi kao najskuplji do sada, piše CNN. Očekuje se da će se popusti kretati u proseku između 5 i 25 odsto, što je otprilike 5 odsto manje nego što su potrošači tamo navikli.

Jedan od glavnih razloga za zastoje i probleme u lanicma snabdevanja je povećana potražnja usled oporavka svetske ekonomije. Samim tim, nije da će rafovi u petak biti prazni, ali će se teže doći do najtraženije robe, pišu svetski mediji.

Crni petak je startovao u SAD-u pre više od pola veka. Izgradnjom sve većeg broja tržnih centara, vrlo brzo je prihvaćen u celom svetu. Svima su još uvek u sećanju slike iz ranijih vremena kada su se ispred prodavnica okupljale hiljade kupaca koji su čekali da se vrata radnje otvore – i utrčavali u njih i s polica uzimali/otimali neki od proizvoda. Takvih situacija sada je sve manje, nema ih u poslednje dve godine zbog epidemije koronavirusa, ali i zbog toga što mnogi prodavci omogućavaju iste uslove kupovine i preko interneta.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ehi
23/11/2021 15:46

Nije nego zato sto je kod nas popust za “crni petak” 10% u vecini radnji, to nije popust za crni petak. Za crni petak treba da bude 30%+ kao sto i jeste u SAD-u. Onda ce ljudi navrnuti. Za razliku od 300-500 dinara ne isplati se ni paliti auto i trositi gorivo. A takvih popusta od 10 i 20% bude i van crnog petka…

Potrosac
25/11/2021 16:04

Svi lopovi , pogotovo Promenada. Za vreme Promenada rodjedana od petka do nedelje bila je akcija kupona od 1 3 i 5 hiljada u zavisnosti od kupovine stvari gde su u toku jednog dana podelili sve kupone dok je narod potrošio verovatno ogromnu količinu novca među kojima sam i ja.