Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Od 1. maja u Srbiji je obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, a istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, svi obveznici su u obavezi da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom

– Poreska uprava je od 1. maja, početka pune primene Zakona o fiskalizaciji, izvršila 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja. U 143 objekta izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti i to u 138 objekata na 15 dana i u pet objekata na 90 dana. Nema zaštićenih i tolerancije – kaže Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Arsićeva ističe da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

– Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune – objašnjava načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

Arsićeva poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu 

– Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godne su oslobođeni fiskalnih uređaja – rekla je Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments