Foto: Youtube printscreen/ms133

Povređena životinja jedna je od najugroženijijh životinjskih vrsta na ovim prostorima.

Ministarstvo zaštite životne sredine koordiniše akcijom zbrinjavanja povređene jedinke risa (Lynx lynx), koja je 18. novembra pronađena na teritoriji Nacionalnog parka “Đerdap”.

Infomacija se pojavila i na društvenim mrežama u kojoj se apeluje da vozači “ne jure”, već da oprate pažnju na divlje životinje, za čija “prava” se retko ko bori.

– Upravo mi je poslao prijatelj, koji radi u NP Đerdap. Ris je pronađen pored puta, povređen, udario ga je auto. Veterinar ga je pregledao, zbrinut je trenutno u Zoo vrtu u Boru. Nadaju se da će se oporaviti, pa da bude vraćen u stanište.

Šta reći – ne jurite kolima kroz predele gde znamo da još uvek ima divljih životinja.

Neću sad koristiti priliku da mnogo pišem o neskladu (pa čak i licemerju) predimenzionisane “brige” za gradske napuštene životinje, a da se istovremeno priroda ubrzano uništava. Upravo mi je poslao prijatelj, koji radi u NP Đerdap.

Povodom ovog slučaja JP “Nacionalni park Đerdap” izdao je saopštenje za javnost u kom se kaže da je spasena jedinka risa, svega par sati nakon nesreće na Đerdapskoj magistrali.

– Brzom i adekvatnom akcijom nadležnih službi JP “Nacionalni park Đerdap” spasena je jedinka risa koju je povredio automobil. Svega par sati je bilo potrebno da se nakon informacije da je na Đerdapskoj magistrali povređena jedinka risa, da ova zver iz porodice mačaka, inače strogo zaštićena vrsta, bude pronađena i odvezena u ZOO vrt u Boru gde joj je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć i nega. Oporavak povređene životinje je u toku i ona će po ozdravljenju biti vraćena na Đerdap – navode iz ovog preduzeća.

Foto: Ministarstvo zastite zivotne sredine

Oglasilo se Ministarstvo zaštite životne sredine

Zajedničkom akcijom Ministarstva zaštite životne sredine, zaposlenih u NP “Đerdap” i JP Zoo vrt Bor, povređena jedinka risa zbrinuta je u Zoološkom vrtu Bor.

– Prilikom smeštanja u objekte Zoološkog vrta izvršena je hitna hirurška intervencija povređene jedinke i data neophodna terapija. Tim eksperata napraviće procenu zdravstvenog stanja radi preduzimanja daljih koraka u procesu oporavka pronađene jedinke ove značajne vrste za biodiverzitet Srbije – navelo je Ministarstvo.

Zakonom o zaštiti prirode uređen je način zbrinjavanja divljih vrsta životinja i postupanje sa privremeno zadržanim, privremeno oduzetim, trajno oduzetim i napuštenim primercima strogo zaštićenih, zaštićenih i alohtonih divljih vrsta, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

srbijadanas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments