Претрага
Претрага
Close this search box.

Povodom Svetskog dana kontracepcije koji se obeležava 26. septembra, Dom zdravlja “Novi Sad” organizuje predavanje štićenicima Doma učenika srednjih škola

Foto: Dom zdravlja Novi Sad

Povodom Svetskog dana kontracepcije, koji se, tradicionalno, obeležava 26. septembra, Dom zdravlja “Novi Sad” će organizovati predavanje namenjeno štićenicama Doma učenika srednjih škola u Novom Sadu. Edukacija će biti održana u ponedeljak 26.09.2022 u 10h u Gradskom centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja, Almaška 4.

 Učenicama će o značaju kontracepcije govoriti:

-dr Miloš Radumilo, specijalista ginekologije I akušerstva Doma zdravlja “Novi Sad”

-dr Sanja Tončić, specijalista ginekologije I akušerstva Doma zdravlja “Novi Sad”

-dr Dragana Zarić, specijalista socijalne medicine

Stručnjaci će, pored ostalog, govoriti o tome kada treba početi sa oralnom kontracepcijom, o bezbednosti pilule za dan posle,  na koji način treba kombinovati kontracepciju I kako se zaštititi od rizičnih seksualnih odnosa. Prisutni će dobiti odgovor struke na sva ona pitanja, za koja se smatra da su osetljiva, a na koja je važno da se odgovori sa izvora znanja.

Gradski pronatalitetni centar, koji funkcioniše u sklopu Doma zdravlja “Novi Sad” je i osnovan sa idejom da mlade edukuje i pruži im svaki vid podrške u reproduktivnom aspektu života, posebno u odsustvu seksualnog obrazovanja.

Kampanja Svetskog dana kontracepcije je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije I odgovornog seksualnog ponašanja. Planiranje porodice je, takođe, pitanje seksualnih I reproduktivnih prava. Pravo na seksualno  I reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje i da ne strahuju od seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće.

Poslednje statistike govore da stanovništvo u Republici Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Prema podacima poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije, 26,8% mladih u Srbiji uzrasta od 15 do 19 godina je stupilo u seksualne odnose, i to više dečaka nego devojčica (29,5% prema 24,5%). U odnosu na 2013. godinu (33,1%) zabeleženo je smanjenje procenta mladih uzrasta od 15 do 19 godina koji su stupili u seksualne odnose. Na osnovu rezultata Istraživanja 2,9% mladih je stupilo u seksualne odnose pre 15. godine života.

Tokom istog istraživanja, dečaci su češće naveli da su koristili kondom prilikom poslednjeg seksualnog odnosa sa povremenim partnerom nego devojčice (61,0% prema 48,2%).

U populaciji odraslog stanovništva uzrasta 20 i više godina upotreba kondoma sa povremenim partnerom opada sa starošću i bila je značajno manje zastupljena kod stanovnika nižeg obrazovnog statusa i nižih prihoda domaćinstva. U odnosu na 2013. godinu zapaža se povećanje upotrebe kondoma prilikom poslednjeg seksualnog odnosa sa povremenim partnerom (50,5% prema 43,3%).

Prema procenama SZO, upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308 miliona neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67 miliona neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti