Pravoslavni vernici slave svete apostole Karpa i Alfeja: Šta danas ne treba raditi

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pravoslavni vernici danas slave svete apostole Karpa i Alfeja. Sveti apostol Karp je bio jedan od Sedamdesetorice. Sledbenik i pratilac apostola Pavla, od koga bi postavljen za episkopa Verije Tračke. No propovedao je Jevanđelje i na Kritu gde je primio u svoj dom sveti Dionisija Areopagita.

O njemu svedoči sveti Dionisije, da je bio čovek neobično čistog uma, krotosti i nezlobivosti; da mu se u viziji javio sam Gospod Isus s angelima Svojim, i da nikad nije počinjao svetu liturgiju dok prethodno nije imao nebesko viđenje.

Pretrpevši mnoge napasti za ime Hristovo, on je najzad postradao od nevernih Jevreja, i ubijen bio, preselivši se dušom u Carstvo Božje, da se vječno naslađava gledanjem Gospoda u slavi.

Sveti apost Alfej je bio otac dvojice apostola iz Dvanaestorice i to: Jakova Alfejeva i Mateja Jevanđelista. Skončao je svoj zemaljski život mirno.

Kako podseća Pink TV, na današnji dan prema narodnim običajima žene ne treba da se bave ručnim radom, a muškarci da idu u lov. Takođe se i posti na vodi.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti