Foto: Shutterstock
Nalazimo se u prednovogodišnjem periodu kada se koriste pirotehnička sredstva poput petardi i vatrometa. Kako smatraju stručnjaci, psi i mačke u tim momentima proživljavaju pravu agoniju u strahu od snažnih zvukova.

Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi da se pripreme za ovaj praznični zimski period, kako bi njihovi psi i mačke doživeli što manje stresa a koji može biti koban po njihov život. Jedna vlasnica kućnog ljubimca postavila je snimak svog preplašenog psa na društvene mreže, ne bi li predočili onima koji koriste pirateriju kakve posledice izazivaju.

Nakon objave zabrinute gospođe, ređali su se komentari.

– Znam kako je, 11 godina smo mučili muku. Čim čuje petardu, pravac kupatilo, tresla se kao prut satima – prokomentarisala jedna vlasnica. -Moja se toliko plašila, sakrivala se u kupatilu, tresla, ulazila u kadu… Plašila se čak i mirisa posle petardi, bežala bi kući – dodala je još jedna gospođa.

U komentarima su se mogla videti i iskustva vlasnika kako umiriti psa ukoliko dođe u dodir sa jakim zvukom petardi ili vatrometa: sredstva za sediranje i umirivanje pasa (tablete, sprejevi, ulja, paste), vezivanje pasa maramom umesto pojasa, pravljenje neke vrste skloništa u kojem će se pas osećati sigurnije.

Ipak, možda najdragoceniji komentar odnosio se na savet da se suzdržimo od piraterije i obezbedimo kako životinjama, tako i ljudima – mir.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jecka
28/12/2021 18:41

Moje dve se izbezume,kompletna vrata su razvalile da bi usle u kucu,od tada ih svake godine pustam unutra,inace ni ne zele da udju!

Detelinarac
28/12/2021 21:39

Ne znam sto je sad ovo tema, petarde i vatromet postoje vec 50 godina, sta se sad svi nesto uzbunili. U celom svetu se “prangija” (kako kaze doticna zena sa snimka), sta izmisljate toplu vodu.