Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Exit Photo Team/Ilustracija

Desetogodišnjica vlasti Miloša Vučevića biće upisana u istorijskim knjigama zlatnim slovima. Reč je o eri prosperiteta, razvoja i uspeha. Svaki grad ima svoje ključne etape u razvoju.

Tako i Novi Sad.

Kuća Habzburga dodela mu status slobodnog carskog grada

1. Prvi februar 1749. Tog dana, kuća Habzburga dodelila je Novom Sadu status slobodnog carskog grada. Tada je Novi Sad istupio na scenu gradova i prestao da bude ispomoć Petrovaradinskoj tvrđavi i ruralna celina.

2. Selidba Matice srpske iz Sent Andreje u Novi Sad. Prekretnica koja je Novi Sad učinila stecištem srpske kulture ne samo u Habzburškoj monarhiji, već i u svim srpskim zemljama. Novi Sad je tada prevazišao svog zapadnobačkog rivala Sombor i nastavio da se razvija kao srpska Atina.

Posle rata postaje univerzitetski centar

3. Novi Sad nakon Drugog svetskog rata postaje univerzitetski centar. Novi fakulteti nisu samo uvećali broj stanovnika, nego i ojačali intelektualne kapacitete grada.

Novi Sad je tih godina kao administrativni centar severne Srbije prevazišao svog severnobačkog rivala Suboticu.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Ono što je nekada bio san, sad je java

4. Dolazak na vlast Miloša Vučevića.U poslednjih 10 godina, Novi Sad je iskoračio na evropsku pozornicu.

Postao je omladinska a onda i kulturna prestonica Evrope. Broj stanovnika se uvećao za 27%. Grad je nastavio da se razvija planski. Stambeni objekti se grade isključivo u skladu sa pravilima a urbanistički planovi prolaze kroz sijaset javnih diskusija. Nezaposlenost je na istorijskom minimumu, zaposlenost, plate i obim investicija na maksimumu. Grad je ostao dom najvećem muzičkom festivalu u Evropi. A nedavno se povezao sa srpskom prestonicom i superbrzom prugom. Ono sto je nekada bio san, sada je java. Od NS do BG za 27 minuta. Novi Sad i Beograd se nezadrživo stapaju u jednu anglomeraciju, postaju kičma svesrpskog razvoja i eliminišu svaku ideju separatizma u severnoj Srbiji – zauvek.

Foto: nsuzivo.rs

Jedina mana Miloša Vučevića je što ne ume da se duplira, pa će nakon njegovog odlaska u Beograd, gde će svesrdno pomagati predsedniku Vučiću u borbi protiv nadolazećih svetskih kriza, njegovom nasledniku u Novom Sadu biti izuzetno teško da nastavi zacrtanim pravcem i tempom.

Ali jedno je sigurno, ukoliko mu Miloš Vučević bude bio apsolutni uzor, grad će nastaviti da živi svoje zlatno doba.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments