Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Članovi Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije protojerej Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark predstavili su program 80. godišnjice Novosadske racije koji će u nedelju 23. januara biti upriličen na Keju žrtava racije.

Kako su istakli, iako su se zbog epidemiološke situacije susreli sa brojnim izazovima i poteškoćama, uspeli su da ih prevaziđu i jubilarnu 80. godišnjicu nemilog događaja organizuju na nivou prošlogodišnjih.

– Naime, prvo smo pozvali patrijarha, njegovu svetost gospodina Porfirija da održi pomen. On je potvrdio dolazak i prihvatio poziv. U međuvremenu je dobio pozitivan test na Kovid 19. Pošto je još uvek pozitivan, javljeno nam je da patrijarh neće moći da dođe, ali će u svoje ime uputiti dva episkopa. Sa druge strane, imamo situaciju da naš prosvećeni episkop Irinej takođe iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti da bude sa nama u nedelju, te će u njegovo ime događaju prisustvovati episkopi Mohački i Damaski. Mi smo uputili pozive i drugim episkopima naše crkve i očekujemo još neke potvrde o dolasku – istakao je protojerej Vladan Simić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz Jevrejske opštine su podsetili zašto je važno da se svake godine iznova podsećamo Novosadske racije.

-Važno je svake godine podsetiti sve ljude, ne samo zato što je ovo užasan događaj, već zato što imamo obavezu da naša sećanja prenosimo na potomke. Ne da bismo se podsećali na sam zločin, nego da ne dozvolimo da se ikad više nešto slično desi. Da ljudi to zapamte. Buduće generacije ako im mi to ne prenesemo, neće pamtiti – rekao je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark.

I ove godine kao i prethodnih, okupljenima će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Pomen će biti održan od strane Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice, a vence će položiti predstavnici organa vlasti, potomci stradalih, kao i sami građani. Venci će potom biti spušteni u Dunav.

Programa obeležavanja Novosadske racije biće upriličen na Keju žrtava racije u nedelju 23. januara u 12 časova.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments