Foto: nampix/Shutterstock
Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji predstavio je „Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar“ u Skupštini Grada Novog Sada, a događaju je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković.

-Uputstvo koje je danas predstavljeno je rezultat aktivnosti koja se sprovodi u okviru projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“ u kojem učestvuju Grad Beograd, Grad Novi Sad i gradske opštine Vračar i Savski venac, a koji je podržan od strane švajcarske vlade. Fokus je na postupanju prema osobama sa invaliditetom, na tome koje preventivne mere preduzeti, odnosno kako reagovati i na koji način pomoći stanarima koji se otežano kreću, koji su slepi ili slabovidi, ili gluvi i nagluvi. Prema vrsti invaliditeta, dati su saveti šta preduzeti kako bi se sačuvali njihovi životi i imovina u slučaju požara ili zemljotresa, a kada se zateknu u svom stanu, u stambenoj zgradi – rekla je Ljiljana Koković.

Foto: Grad Novi Sad

Ona je takođe dodala da je Uputstvo namenjeno upravnicima stambenih zgrada, Ustanovama i Udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom i druge osetljive kategorije stanovništva, a sadrži informacije o rizicima od katastrofa, kao i postupanju i reagovanju pre, u toku i nakon zemljotresa i požara, kao i pravila lične i uzajamne zaštite.

Kako je na događaju u Skupštini Grada rečeno, upravnici stambenih zajednica su značajna karika u procesu upravljanja rizikom od katastrofa i vanrednim situacijama, i neophodno je i njihovo aktivno uključivanje. Oni su najbliži komšijama, najbolje poznaju njihovo funkcionisanje i potrebe, te kada se desi neka vanredna situacija, treba da budu spremni da pomognu i osobama sa invaliditetom, kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška.

Foto: Grad Novi Sad

Prilikom predstavljanja Pravilnika rečeno je cilj je da što više upravnika stambenih zajedica bude upoznato sa uputstvom, te da će biti pozivani od strane lokalnih samouprava da se uključe u aktivnosti. Događaju su pored predstavnika partnerskih opština prisustvovali i predstavnici i članovi udruženja osoba sa invaliditetom.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments