Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić
Ovu školsku godinu nakon višedecenijskih problema sa prostorom učenici Muzičke i Baletske škole  po prvi put provode u novom objektu.

Moderna zgrada sa najopremljenijim salama u regionu, prvog septembra primila je učenike u svoje okrilje, a o tome koliko je ovo bio važan korak za umetnost u celoj zemlji za nsuzivo.rs je govorila direktorka Muzičke škole ,,Isidor Bajić“ Radmila Rakin Martinović.

Kako je ona objasnila đaci su izuzetno zadovoljni novim uslovima, a uzbuđenje je, iako su već tri meseca u novom prostoru i dalje na visokom nivou.

-Posebno su oduševljeni novim instrumentima koji su u potpunosti u funkciji. Od prošle nedelje su počeli i javni časovi, posle skoro godinu i po dana i svi su veoma uzbuđeni, i đaci i njihovi roditelji i nastavnici, kaže Rakin Martinović i dodaje da je energija u školi fantastična i inspirativna.

Kako je najavila, puni potencijal novog projekta videće se 4. decembra kada počinje jubilarni 10. Memorijal Isidor Bajić, sa učesnicima iz 31 zemlje sveta, sa pet kontinenata.

-Radujemo se prilici da prezentujemo školu i Grad na ovakvom nivou, a i da iskoristimo sve potencijale koje imamo, i prostorne i ljudske.

Standardi na svetskom nivou

Kako je Rakin Martinović ocenila, projekat Muzičke škole “Isidor Bajić”, Baletske škole sa Koncertnom dvoranom je prekretnica za umetnost u celoj Srbiji.

-Uspostavljeni su izuzetno visoki standardi na svetskom nivou, a na nama je da u narednom periodu opravdamo očekivanja našeg Grada i zemlje, kaže ona.

Govoreći o celom toku priprema i radova koji su bili neophodni da bi đaci i zaposleni škole danas uživali u novom prostoru, Rakin Martinović ističe dobru saradnju sa Gradom.

-Sarađivali smo konstruktivno i efikasno i veoma smo ponosni što je grad ispoštovao sve utemeljene profesionalne zahteve, vezane za samu zgradu, akustiku, kao i za opremu koja je kupljena po izboru škole, objašnjava Rakin Martinović.

Ona dodaje da je škola sve vreme imala podršku gradonačelnika Miloša Vučevića, koji je razumeo i podržao sve molbe.

Dobra vest za sve učenike koji svoje dalje školovanje vide u ,,Isdioru Bajiću” jeste najava da od sledeće godine kreće i novi smer.

-To će biti Smer za dizajn zvuka, za koji je takođe u procesu opremanja škole obezbeđena kompletna oprema, kaže Rakin Martinović.

Podsećamo, školu je 1. septembra 1909. godine osnovao Isidor Bajić, a nastava u novoj zgradi počela je 112 godina kasnije, odnosno prvog septembra tekuće godine.

Najmodernija oprema i prostor u skladu sa najvišim standardima, biće uslovi da iz ove škole izađu pojedinci koji će biti ponos cele Srbije. Škola ima i koncertnu dvoranu, koje će, sem što će služiti učenicima, biti i umetnička baza za gradske kulturne ustanove, što će omogućiti i svim ljubiteljima klasične muzike i pozorišta da uživaju u novom prostoru škole.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments