Foto: Profimedia

Dobitnik nagrade za mir proglašen je danas u 11.00 časova. Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su Aleš Bijaliacki iz Belorusije i ruska Organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava Centar za građanske slobode, saopštio je komitet u Oslu.

Aleš Bijaliacki ima 60 godina, a vodeći je borac za ljudska prava u Belorusiji. Kandidat za Nobelovu nagradu Bijaliacki je bio i 2012. godine.

Lista nominacija je strogo čuvana, a na njoj su se nalazila 343 imena, 251 pojedinac i 92 organizacije.

Favorit na kladionicam bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

– Laureati nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim zemljama. Oni već dugi niz godina promovišu pravo na kritiku vlasti i zaštitu osnovnih prava građana. Oni su uložili izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu položaja. Zajedno pokazuju značaj civilnog društva za mir i demokratiju – rečeno je o dobitnicima u Oslu.

Takođe neki od favorita bili su Svetlana Tihanovskaja iz Belorusije, Putinov kritičar Aleksej Navaljni, kao i Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, Visoka komisiji UN za izbeglice, kao i Greta Tunberg, Dejvid Atenboro.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments