Foto: Pexels

Svake godine U.S. News & World Report objavljuje popis najboljih dijeta. Svaku dijetu rangira grupa vodećih medicinskih i nutricionističkih stručnjaka. Stručnjaci ocenjuju svaku dijetu u 11 kategorija uključujući i hranjivost, kratkoročni i dugoročni gubitak težine, lakoću pridržavanja i sigurnost.

Šestu godinu zaredom, mediteranska ishrana dobila je titulu najboljeg načina ishrane prema ocenama za 2023. Ishrana s Mediterana zauzela je prvo mesto u kategorijama Najbolja dijeta za zdravu ishranu i Najbolja ishrana na biljnoj bazi, kako se navodi u izveštaju.

Za dijetu za mršavljenje važna je i količina unesenih kalorija. Sve manje od 1200 kalorija može biti opasno za vaše zdravlje.

Ova vrsta ishrane stavlja naglasak na raznovrsno sveže voće i povrće koje prirodno hrani vaše telo obiljem antioksidanasa, vitamina i minerala. Zdrave masnoće iz izvora kao što su maslinovo ulje i avokado u prvom su planu, a možete uživati ​​u obilju masne ribe bogate belančevinama uz celovite žitarice te bogatih mahunarki, orašastih plodova i semenki koje donose više vlakana i biljnih proteina, kako tvrde nutricionisti.

Mediteranska dijeta je način ishrane koji naglašava hranu biljnog porekla i zdrave masnoće. Koristi se ekstra devičansko maslinovo ulje kao izvor zdravih masnoća. Tu je umerena količina ribe, posebno ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, umerena količina sira i jogurta, malo ili nimalo mesa (meso pernatih životinja umesto crvenog mesa). Jede se jako malo slatkiša i slatkih pića, a koristi umerena količina vina uz obroke.

Ona sa sobom nosi mnoge prednosti koje uključuju smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, održavanje telesne težine, održavanje zdravog nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i holesterola.

Takođe, pomaže kod smanjenja rizika od metaboličkog sindroma i podržava zdravu ravnotežu crevne flore (bakterija i drugih mikroorganizama) u vašem probavnom sistemu. Smanjuje rizik od određenih vrsta raka i pomaže dugovečnijem životu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments