Foto: Pexels

Pik ovog talasa biće sredinom februara, brojevi će biti visoki. Imaćemo prilično mirno proleće i leto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Verovatno i skinuti maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug, kaže anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

– Omikron je uspeo ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina – da stvori suživot. Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća – kaže Janković za Kurir.

Ipak, prema njegovim rečima, imamo i dalje dosta životno ugroženh pacijenata, naročito među starijima.

– Jako je teško proceniti koliko je realno pacijenata obolelih od omikrona, a koliko još od delte. Pacijenti primljeni poslednjih dana, kao i u prethodne dve-tri nedelje, uglavnom zahtevaju intenzivnu terapiju. Oni su starije životne dobi, neretko imaju i više od 80 godina, s puno hroničnih bolesti. Uglavnom su to obostrane, teške upale pluća, a kovid je sistemski. Svakako zahtevaju kiseonik, a neretko i sistemsku primenu biološke i antivirusne terapije, kortikosteroide, sve kao i tokom prethodnih talasa – naglasio je.

Foto: The Indian Express

– Bolest sve manje izaziva komplikacije koje su dovodile do smrtnog ishoda. Tu, pre svega, mislim na iniciranje generalnog upalnog odgovora, koji je dovodio do citokinske oluje, kao i na teške obostrane upale pluća, koje su dovodile do globalne hipoksemije (smanjenja kiseonika). Ali i na poremećaje koagulacije, koji su bili najčešći uzročnik smrtnog ishoda. Naravno, moramo biti oprezni i još ostavljam ogradu da vidimo da li će možda komplikacije kovida prisutne kod prethodnih sojeva biti i kod omikrona – rekao je doktor.

Neki su omikron shvatili kao šansu da lako obezbede imunitet, pa se namerno zaražavaju.

– To je potpuno sumanuto, a i ne znam za takve slučajeve. Mlađi će svakako imati blaže kliničke slike, ali uvek moramo imati na umu da u kompletnom profilu hospitalizovanih dominiraju stariji od 70, pa i 80 godina, i uvek postoji opasnost da se ovaj epidemijski talas slije ka starijima, kod kojih će bolest imati mnogo dramatičniji tok i kod kojih će biti mnogo veći broj preminulih. Omikron se svakako širi kao plimni talas, potpuno je nepotrebno da neko to čini namerno. I malo toga danas možemo učiniti da zaustavimo ovaj plimni talas – istakao je Janković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Doktor naglašava da nema potrebe uvoditi četvrtu dozu vakcinacije, i dodaje da je mnogo značajnije vakcine usmeriti ka delovima planete gde je jako nizak stepen vakcinacije i ka zemljama koje praktično nemaju vakcinisanih, jer upravo oni mogu biti izvor novih mutantnih sojeva.

– Budućnost je verovatno vakcina koja će u sebi sadržati antigene svih varijanti koje su izazivale talase. Ali nije dovoljni imati samo efikasnu vakcinu i nije dovoljno da se samo najbogatije zemlje sveta vakcinišu. Da bi imunitet stečen vakcinacijom imao ikakvog efekta, mora se ostvariti u jako kratkom vremenskom periodu i mora biti globalan.

Doktor govori i da se mnogi se i nekoliko meseci nakon kovida žale se na sindrom zamaranja, emotivnu istrošenost, ali imaju i ozbiljne zdravstvene tegobe, poput problema s kardiovaskularnim sistemom, bubrežnom funkcijom, novog dijabeta, aritmija, hipertenzija.

-Verovatno delimični razlog jeste povećana sklonost ka stvaranju tromboza i smanjena mogućnost prirodnog rastapanja tih krvnih ugrušaka koja se viđa kod kovida 19. Stoga treba biti oprezan i videti kakav je profil tog dugog kovida kod pacijenata obolelih od omikrona – rekao je doktor Janković.

blic.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments