Претрага
Претрага
Close this search box.

Proizvođači cigareta u Irskoj i Španiji moraće da snose troškove za čišćenje ulica od opušaka

Foto: Los Angeles Times

Prema novim ekološkim propisima u Španiji i Irskoj, proizvođači cigatera će biti primorani da plaćaju deo troškova potrebnih za uklanjanje miliona opušaka koje pušači godišnje bace po ulicama.

U junu, Svetska zdravstvena organizacija objavila je sveobuhvatan izveštaj u kojem su navedeni destruktivni efekti duvanske industrije na planetu. Svake godine proizvodnja cigareta košta svet oko 600 miliona stabala, 200.000 hektara zemlje i 84 miliona tona ugljen-dioksida ispuštenog u atmosferu.

Cigarete sadrže 7.000 hemikalija koje su naučnici označili kao toksične za našu okolinu.

U vreme objavljivanja Izveštaja, otkriveno je da oko 4,5 triliona filtera godišnje zagađuje naše okeane, plaže, reke, ulice, parkove i zemljište, uz malu ili nikakvu odgovornost kompanija odgovornih za njihovu proizvodnju.

Zahvaljujući novim zakonima u Španiji i Irskoj (koji će se najverovatnije na kraju proširiti na čitav kontinent) nastoji se da se ograniči rastući ekološki uticaj duvana pre nego što izmakne kontroli.

Novi propis, učiniće industriju duvana prvenstveno odgovornom za čišćenje smeća koji stvara, u skladu sa direktivom Evropske unije koja nastoji i da iskoreni plastiku za jednokratnu upotrebu. Trenutno su poreski obveznici ti koji snose račun za ove radnje.

Proizvođači će dodatno biti odgovorni za edukaciju javnosti da se ovaj štetni otpad ne odlaže na otvorenom prostoru, s obzirom na to da je svakom opušku potrebna skoro decenija da se razgradi.

Bez obzira na to, pretpostavlja se da će propisi pružiti još jedan podsticaj potrošačima cigareta da napuste tu lošu naviku.

Berni Kili, viši zvaničnik za životnu sredinu u oblasti upravljanja materijalima cirkularne ekonomije kaže: “Ovo primorava kompanije da preispitaju šta stavljaju na tržište i koliko to realno košta. Ako moraju da plate čišćenje smeća, ako moraju da plate za reciklažu, jasno je da će troškovi onoga što stavljaju na tržište – snositi sami, u svakom smislu.”

– Smanjenje upotrebe duvana i pozivanje industrije na odgovornost je korist za zdravlje i planetu – zaključuju zagovornici novog zakona.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti