Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

SREMSKA KAMENICA – Četvoro maloletnika koji su napustili ustanovu Dečje selo u Sremskoj Kamenici pronađeni su živi i zdravi. Kako saznajemo, trinaestogodišnja J. Š, pronađena je u Beogradu a ostali u Leskovcu.

– Ćerka me je zvala uplakana i rekla da se nalazi na autobuskoj stanici Beogradu. Otišao sam po nju i zajedno mi odmah otišli u prvoj policijskoj stanici na Savskom vencu. Ona kod sebe ima i autobusku kartu iz Bujanovca. Ona sada ne želi da se vrati u Dom, ali ja nemam zakonskog prava s obzirom da sam joj samo biološki roditelj, a ne zvanično staratelj, da je vodim kući – kaže za Kurir, otac Bendžamin Spoljar.

Ostalo troje dece, M. D. (13) i S T (18), kao i A. M.(13) pronađeni su u Leskovcu, bez ikakvih povreda, živi i zdravi. Da podsetimo, ova dva slučaja prema rečima Mirka Jankelić, direktora Dečjeg sela, nisu povezana, i štićenici su samovoljno napustili ustanovu, što podrazumeva da su spakovali svoje stvari u rančeve i čekali pogodan trenutak da odu. Njih četvoro nisu stanari iste kuće i vaspitne grupe.

– Kuće u kojima deca borave se zaključavaju u 22 sata, i mislili su da će njihov odlazak proći neopaženo. Jedan od vaspitača je odmah pozvao jednu devojčicu, a ona je rekla da oni ne beže i da će se vratiti. Ovde nemamo ogradu, a mislim da to ne bi sprečilo samovoljno napuštanje Sela – rekao je direktor Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici Mirko Jankelić.

O svemu je kako Jankelić ističe, odmah obaveštena policija, Pokrajinska inspekcija za socijalnu zaštitu i ispoštovana je procedura za ovakve situacije.

Kurir.rs/S.S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments