Foto: GOBankingRates

Da li ste znali da vaše gume imaju veliki uticaj ne samo na performanse vašeg automobila već i na potrošnju goriva? Ako gledate bilo koji oblik motosporta, znaćete koliko su gume važne za strategiju i uštedu goriva a ovo se prenosi i na vaš drumski automobil. Naizgled male stvari kao što je nedovoljno naduvavanje mogu značajno uticati na vašu ekonomičnost goriva. Ako želite da pređete više kilometara od rezervoara goriva, gume zapravo igraju veliku ulogu u tome.

Vrsta gume je važna

Ako ste tip vozača koji voli živahnu vožnju, izbor guma je važan jer će prave gume dati dodatno prianjanje kada gurate iza ugla. Ako ste više zabrinuti za ekonomičnu vožnju i udobnu vožnju, poželećete gumu sa malo drugačijim svojstvima.

Gume napravljene za efikasnost i udobnost (koje se često nazivaju gumama za putovanja) odličan su izbor za duga putovanja. Ne samo da ste mogli da vidite smanjenje potrošnje goriva, već će i gume filtrirati efekat malih neravnina na površini puta, čineći vožnju uglađenom.

Gume sa performansama, sa druge strane, imaju šare gazećeg sloja i gumene mešavine napravljene za prianjanje. To znači bolji odziv i upravljivost na putu (ili na stazi!), ali je kompromis često povećana potrošnja goriva.

Ispravite svoje pritiske

Bez obzira koju vrstu pneumatika imate, potrebno je da ih držite pravilno naduvanim da biste ostvarili maksimalnu kilometražu goriva. Nedovoljno naduvane gume mogu povećati potrošnju goriva između 0,6% i 3%. Što su vaše gume manje naduvane, to ćete više goriva potrošiti.

Da biste pronašli odgovarajući pritisak za gume vašeg vozila, pogledajte nalepnicu sa unutrašnje strane vrata na strani vozača (ako nije, pogledajte svoj priručnik). Ovde ćete pronaći tačan pritisak za vaše prednje i zadnje gume. Nemojte ići na očitavanje maksimalnog pritiska na bočnoj strani vaše gume, uvek sledite preporuke proizvođača.

Foto: motorandwheels.com

Vreme je da nabavite nove gume?

Ako kupujete nove gume imajući na umu potrošnju goriva, postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju. Prvi je otpor kotrljanja; ovo je napor potreban da se guma održi. Guma sa visokim otporom kotrljanja znači da će vaš motor morati da radi više da bi vaši točkovi bili u pokretu. Važno je tražiti gume sa malim otporom kotrljanja jer je to jedna od glavnih stvari koja će vam pomoći da uštedite gorivo. Da bi smanjili otpor kotrljanja guma, proizvođači koriste napredne formulacije gumenih smeša i inovativne šare gazećeg sloja.

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju je težina gume. Lakša guma će smanjiti ukupnu težinu vašeg automobila. Iako se ova razlika može činiti beznačajnom, motor vašeg automobila neće raditi tako teško bez te dodatne težine. Preko desetina hiljada milja, ovo može napraviti veliku razliku u vašoj potrošnji goriva.

Otpor kotrljanja i težina su dve glavne brige proizvođača guma. Goodiear, na primer, radi na smanjenju otpora kotrljanja za 40% i težine guma za 9% do 2025. godine — u odnosu na početnu liniju iz 2005. godine — u celom svom portfoliju za potrošače.

Ako vam je važno smanjenje potrošnje goriva, morate da vozite ekonomično. To znači da ćete biti lakši sa svojim unosima; kočite glatko i lagano ubrzavajte, gde je to moguće. Ali takođe treba da obratite pažnju na svoje gume, jer one imaju ozbiljan uticaj na količinu goriva koju koristite.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments