Foto: Harvest to Table

Mandarine su poreklom iz jugoistočne Azije, za naziv se spekuliše da je dobila po svetlonarandžastoj odeći mandarina. U 19. veku ova voćka je stigla na tlo Evrope i Amerike.

Danas se uzgaja u svim delovima sveta. Plasira se na tržište za prodaju ili se gaji u baštenskim uslovima za ličnu upotrebu. Važno je napomenuti da ova biljka osim što je ukusna i sočna, veoma je zdrava.

Mandarine možete jesti u voćnoj salati kao dodatak. Postoji nekoliko vrsti sorti,pojedine dozrevaju u oktobru a određene u novembru. Tokom hladnijih dana preporuka je da se unosi što više citrusnih voćki zbog vitamina C. U ovom voću se u određenoj meri nalaze i vitamin A, vitamin B i folati.

Na sto grama ovaj proizvod ima 54 kalorije, devedeset posto dolazi iz ugljenih hidrata dok pet posto dolazi od proteina. U mandarini ima i minerala kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Preporuka je da se unosi do dve mandarine na dan. Unosom ove količine pomažete svom organizmu jačanjem imuniteta na taj način, detoksikuju organizam, poboljšavaju raspoloženje, jačaju kosti, oblikuju mišiće, sprečavaju nastanak raka.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments