Foto: Skupština Novi Sad

Nadmetanjem 35 takimačara u pravljenju kulena iz Srbije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, danas je počeo prvi međunarodni Festival kisačkog kulena u ovom novosadskom prigradskom naselju. Festival je otvorila zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, navodeći da kada jedna manifestacija dočeka svoje rođenje, premijeru, onda to predstavlja veliki trenutak i neizbrisiv događaj koji ostaje trajno urezan u sećanje i dugo pamćenje.

– Svi mi koji živimo u pitomoj i bogatoj vojvođanskoj ravnici ponosimo se, između ostalog, svim festivalima koju reprezentuju svu osobenost tradicionalne vojvođanske kuhinje. Pored već ustanovljenih i u tradiciji utemeljenih festivala dobrog zalogaja, danas smo u prilici da prvi put predstavimo međunarodni Festival kisačkog kulena u prelepom Kisaču – navela je zamenica predsednice novosadskog parlamenta.

Foto: Skupština Novi Sad

Pozdravljajući učesnike i goste u ime gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ona je dodala da je svaki početak težak i neizvestan u nekoj bližoj ili daljoj perspektivi, ali „poznavajuću entuzijazam, posvećenost i marljivost ljudi koji vode Mesnu zajednicu „Kisač“ i Udruženje građana „Kisački kulen“, ni najmanje ne dovodim u sumnju da će ova premijerna manifestacija da preraste u tradicionalnu i da će iz godine u godinu da privuče sve veći broj ljubitelja dobrog zalogaja, a to kulen jeste“.

Karaić se osvrnula i na zajednicu Slovaka u Kisaču, rekavši da mnoge osobenosti koje ih krase jesu poštenje, marljivost, kultura, bezrezervna ljubav prema Vojvodini i Srbiji, a da je kulen nešto po čemu su prepoznatljivi nadaleko i naširoko, pre svega u Vojvodini, a zatim i u Slavoniji i Baranji.

– Ovakve i slične manifestacije, osim gastronomskog užitka, predstavljaju naš Novi Sad kao multikonfesionalnu, multikulturalnu i multietničku sredinu, što nas posebno čini ponosnim – zaključila je Kristina Karaić.

Pristunim su se na otvaranju manifestacije obratili i predsednik Saveta MZ „Kisač“ Jan Vozar, kao i predsednik Udruženja građana „Kisački kulen“ Miroslav Anušiak.

Pored takmičenja u naboljem kulenu, na festivalu se predstavilo i oko 35 izlagača kulena i kobasica, a posetioci su mogli da uživaju i u drugim proizvodima u Ulici kisačkih tradicionalnih ukusa.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lala
26/02/2023 22:03

Ako je Kisač prigradsko naselje ja sam rimski Papa.