Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će procenat rasta penzija ove godine biti dvocifren, a da će se tačan iznos znati do jeseni.

Mali je rekao da će u septembru Srbija u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) “imati tačnu računicu, usklađenu sa švajcarskom formulom”, koja će kao parametre nivoa rasta penzija uzeti rast plata i nivo inflacije.

Na pitanje da li se od marta očekuje usporavanje inflacije, kako je ranije najaviljivano, Mali je odgovorio da je inflacija “uvezena” i da su se “svetski ekonomski problemi prelili i na tržište Srbije koja je usko povezana sa ekonomijom Evropske unije koja je najveći spoljnotrgovinski partner.

“Optimista sam, ali se u procenama i planovima uvek vodim pesimističnim prognozama, kako bi se anulirali dodatni negativni efekti eventualnog pogoršanja parametara. Svi trpimo posledice, to je neizbežno”, rekao je Mali za Novosti i dodao da “Srbija uspeva da građanima umanji efekte inflacije povećanjima plata i penzija”.

Povodom profesionalizacije javnih preduzeća, što je deo i agende sa MMF-om, Mali je rekao da je u pripremi zakon o upravljanju privrednim društvima, koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja.

“Očekujem da se predlog zakona nađe pred vladom u prvoj polovini ove godine, a po njegovom konačnom usvajanju ćemo konačno, nadam se, rešiti ovo važno pitanje”, kazao je Mali.

Kurir.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mlohava ćuna
12/03/2023 12:57

Znas li nesreco kakvu ekonomiju treba da ima drzava za takvo frljanje pemzijama, a ne sminkanje mrtvaka kao nase?

Butt Plug Challenge
12/03/2023 15:26

Izazov prihvacen!

No Mercy
12/03/2023 19:29

10,01%