Foto: S.B./novosti.rs

Odeljenja za katastar nepokretnosti Novi Sad 2 i Novi Sad 1, prošle godine su ostvarila najbolje, vrhunske rezultate rada u Srbiji.

To potvrđuju u Republičkom geodetskom zavodu i ističu da je „prvoplasirani“, Novi Sad 2, formirao ukupno 17.754 upravna i 4.399 vanupravnih predmeta i ujedno rešio 21.156 upravna i 3.849 vanupravnih predmeta.

– Ponosni smo na činjenicu da je naš trud zapažen i priznanje mnogo znači za svih nas 35 zaposlenih u kolektivu, pa smo i upriličili malu proslavu uz kolače- kažu Dragica Zeljković, načelnica odeljenja Novi Sad 2 i njena zamenica, Viktorija Milićev.- To je rezultat timskog rada, jer smo pre dve godine načinili dinamički plan za rešavanje 17.000 starih, po više od desetak godina zaostalih predmeta, do kraja 2023. godine. Pored redovnih predmeta, čiji je notarski rok pet dana, zacrtali smo da na mesečnom nivou uradimo još 600 starih, i dešavalo se da tu cifru prebacimo, pa nekad uradimo i 800 predmeta mesečno.

Pored objektivnih problema, korone i hakerskog napada na katastar, zaposleni su zahvaljujući sopstvenoj volji i želji da smanje redove pred šalterima, uspeli da ostvare plan.

– Prešli smo na digitalni rad, imamo dobre programe, svako radi svoje, ali svi moraju da znaju sve. Katastar je „živ sistem“, prilagođavamo se trenutnim zahtevima i potrebama i svakodnevno organizujemo. Po sistematizaciji bi trebalo da imamo 40 zaposlenih, a radi nas 35. Imamo mladih zaposlenih, koji su uneli novu, svežu energiju, pa je naš kolektiv spoj iskustva i mladosti, nameren da izbriše negativnu sliku, po kojoj kao da ništa ne radimo. Naprotiv, želimo da se naš posao pogleda i iz drugog ugla, da građani imaju razumevanja, jer zaista dajemo sve od sebe da pored novih predmeta, koji stalno dolaze, rešimo i one stare- kažu naše sagovornice i ističu da u okviru njihovog odeljenja veoma uspešno deluju službe Novi Sad 3, Srbobran, Kisač, Rumenka, Sremski Karlovci, Temerin… kao i da će se u ovoj godini truditi da opravdaju titulu najboljih.

BEZ ZAOSTALIH PREDMETA

U okviru „drugoplasiranog“ odeljenja Novi Sad 1, lane je formirano 20.199 upravnih i 6.386 vanupravnih predmeta a rešeno ukupno 20.190 upravnih i 6.085 vanupravnih predmeta.

– Naš odsek u Bečeju i grupe u Žablju, Beočinu i Titelu, nemaju zaostalih predmeta- kaže Momčilo Grgurev, rukovodilac odeljenja.- U Novom Sadu, sa nasleđem od 8.000 nerešenih predmeta, koje smo preuzeli od Zemljišnih knjiga, ima puno posla, jer veliki broj starih predmeta, koči nove.

„RADILO SE“

– Dolazi nam veliki broj ljudi koji su radili u inostranstvu i u fiokama čuvali staru dokumentaciju o svojim nepokretnostima po 10 do 40 godina, a nisu se knjižili. Kada ih pitamo šta su čekali, odgovor je, „pa radilo se“ – kaže Grgurov – Znamo da se neki Novosađani ljute, jer „nije rešen moj predmet“, ali verujte, a i rezultati to govore, da se maksimalno trudimo. Imamo nedovoljan broj zaposlenih, a uveren sam, da kada u našoj organizaciji bude uvedena i treća faza najsavremenijih informacionih tehnologija, za relativno kratko vreme uspećemo sve da rešimo.

novosti.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
No Mercy
03/02/2023 08:11

Ne mogu da verujem.Nekretninama se bavim 25 godina.Kroz posao sam sreo na hiljade nezadovoljnih stranaka kojima predmeti nisu urađeni u roku mesecima pa i godinma.Da ne bude zabune ne pričam o duplim zabilješkama,prethodno nerešenim zahtevima i sl.Oduvek je postojao zakonski rok u kome Katastar treba rešiti predmet.Kroz nerešavanje se otvara prostor za korupciju koja cveta u Katastru.

SASA
03/02/2023 13:34

To uopste nije tacno,moj otac je preminuo 2013g. i jos uvek stoji pravo plodouzivanja.Do sada sam tri puta podnosio zahtev za ukidanje istog,sa svom potrebnom papirologijom,jos uvek predmet nije resen!Poslednji put 2020-te god.DZaba ste slavili!