Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, oporavljen je i biće u petak, 3. februara vraćen u svoje prirodno stanište, na području parka.

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Navodi se da je brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park Đerdap i u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom povređeni ris transportovan u Zoo vrt u Boru, gde mu je pružena adekvatna veterinarska pomoć.

Ministarstvo je izdalo dozvole za markiranje i Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalnog parka Đerdap, biće prva jedinka risa koja će biti praćena na ovaj način u Srbiji.
Ris Rista nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.
Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki, navodi se u saopštenju.
Tanjug
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments