Foto: Gardening Know How/mythja

Postoje razne vrste rotkvica od kojih nešto raste u proleće i leto, a neke i zimi. Iako ne vole svi rotkvicu, ona dolazi sa mnoštvom zdravstvenih prednosti, a jedna od njih je da pomaže čišćenju jetre i želuca. I zbog tog posebnog svojstva, takođe pomaže u pročišćavanju krvi. Ovo korenasto povrće drži pod kontrolom hipotireozu, zahvaljujući svom sadržaju sumpora.

Foto: Anytime Fitness

Rotkvica čuva eritrocite. Poznato je da kontroliše oštećenje naših crvenih krvnih zrnaca, a u tom procesu takođe povećava snabdevanje krvi kiseonikom.

Ona sadrži visok sadržaj vlakana. Ako je jedete kao deo dnevnog unosa salate, bez preterivanja, rotkvica obezbeđuje vašem sistemu dovoljno vlakana, čime poboljšava varenje. Reguliše i proizvodnju žuči, štiti vašu jetru, žučnu kesu i odlična je za zadržavanje vode.

Rotkvice su dobar izvor antocijanina koji održavaju pravilno funkcionisanje našeg srca, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, imaju visok sadržaj vitamina C, folne kiseline i flavonoida. Ovo povrće obezbeđuje vašem telu kalijum, koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i održavanju krvotoka pod kontrolom, posebno ako je poznato da patite od hipertenzije. Prema ajurvedi, najstarijem, sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja koji dolazi iz Indije, veruje se da rotkvica ima efekat hlađenja krvi.

Foto: Stock photo/Vecteezy

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments