Foto: Screenshot Instagram

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom u okviru njegove posete Republici Srbiji.

Ministar Vučević je ukazao da je spoljnopolitički prioritet Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO, s tim da Srbija nema ambicije da postane članica te alijanse.

On je rekao da jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja posebno doprinose brojni susreti predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i zajedničke aktivnosti i saradnja Vojske Srbije i KFOR-a na terenu.

U pogledu stanja bezbednosti u regionu ministar Vučević preneo je sagovorniku da ukupna situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Republike Srbije. Prema njegovim rečima, aktuelnu krizu izazvao je izostanak primene Briselskog sporazuma od strane Prištine, koja jedinu obavezu koju ima – formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

Ministar Vučević je rekao da je naša strana posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, tako da od političkog dela NATO očekujemo da zadrži svoju poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a od KFOR-a da deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednu politiku Havijer Kolomina potvrdio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Republike Srbije. Ocenio je da je Srbija veoma cenjen partner i rekao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana.

On je istakao da je prisustvo KFOR-a od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova, te da je KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments