Foto: GoodtoKnow

Novosadske vrtiće preplavile su ovčije boginje, koje su normalna pojava u kolektivima sa malom decom. Ovčije boginje su infekcija uzrokovana virusom varičela-zoster (VZV). Izazivaju osip koji svrbi sa malim plikovima ispunjenim tečnošću. Veoma zarazne za ljude koji nisu imali bolest.

Simptomi koje dete, ali i odrasla osoba koja ih nije preležala u detinjstvu, mogu da imaju su groznica, gubitak apetita, glavobolja, umor i malaksalost, koji se javljaju dan do dva pre samog osipa.

Foto: Immune Deficiency Foundation

Osip u obliku plikova koji svrbi uzrokovan infekcijom vodenih boginja pojavljuje se 10 do 21 dan nakon izlaganja virusu i obično traje oko pet do 10 dana.

Kada se pojavi osip, on prolazi kroz tri faze: podignute ružičaste ili crvene kvrge (papule), koje izbijaju tokom nekoliko dana; mali plikovi ispunjeni tečnošću (vezikule), koji se formiraju za oko jedan dan, a zatim pucaju i cure, i kore i kraste, koje pokrivaju polomljene plikove i potrebno je još nekoliko dana da zarastu.

Nove kvrge nastavljaju da se pojavljuju nekoliko dana, tako da možete imati sve tri faze osipa – kvrge, plikove i lezije sa krastama – istovremeno. Možete širiti virus na druge ljude do 48 sati pre nego što se pojavi osip, a virus ostaje zarazan sve dok se svi slomljeni plikovi ne prekriju.

Foto: Today’s Parent

U teškim slučajevima, osip može pokriti celo telo, a lezije se mogu formirati u grlu, očima i sluzokoži mokraćne cevi, anusa i vagine.

Može se širiti direktnim kontaktom sa osipom. Takođe se može širiti kada osoba koja ima boginje kašlje ili kija, a vi udišete kapljice vazduha.

Lečenje vodenih boginja na prvi pogled uključuje rashladni gel, Paracetamol, hladna i laganu odeću i naravno dosta tečnosti.

Ako mislite da vi ili vaše dete imate vodene boginje, obratite se svom lekaru. On ili ona obično mogu da dijagnostifikuju ovčije boginje ispitivanjem osipa i razmatranjem drugih simptoma. Vaš lekar takođe može propisati lekove za smanjenje težine varičela i lečenje komplikacija, ako je potrebno.

Ovčije boginje su obično blaga bolest. Ali to može biti ozbiljno i može dovesti do komplikacija uključujući bakterijske infekcije kože, mekih tkiva, kostiju, zglobova ili krvotoka (sepsa), dehidrataciju, upalu pluća i upalu mozga.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments