foto: thinkstock
Novosadske vozače ovih dana, više nego inače, zatiču gužve, duge kolone, a neretko i saobraćajne nezgode koje su tokom muzičkog festival “Exit” učestalije nego obično. Takođe, mnogi planiraju duža putovanja s obzirom da je u toku sezona godišnjih odmora.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakli su za NS Uživo da su svi učesnici u saobraćaju dužni da budu pažljivi, dobro sagledavaju saobraćajnu situaciju i poštuju saobraćajne propise, naročito kada je gustina učesnika u sabraćaju velika.

Kako kažu, najrizičnije situacije se stvaraju tokom kretanja po biciklističkim stazama, prolaskom kroz raskrsnice ili prilikom skretanja, pri čemu dolazi do ukrštanja putanja sa drugim učesnicima u saobraćaju, a najviše sa motornim vozilima.

– Posavetovali bismo sve građane da se zbog očekivanih gužvi izbegava korišćenje soptvenih automobila, da se više koristi javni prevoz, taksi ili gradski saobraćajni prevoz, bicikl sopstveni ili iznajmljeni. Ukoliko su primorani da koriste automobil, obavezno je provetravanje vozila nekoliko minuta pre nego što se krene, zbog izuzetno visokih temperatura u vozilu koje je duže vreme izloženo suncu, kako ne bi došlo do zdravstvenih smetnji za bezbedno učešće u saobraćaju – istakli su iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Bez ovih stvari ne krećite na put!

Obavezna oprema je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima i različita je u zavisnosti od vrste vozila.

Foto: carbuyer.co.uk

Kako navode iz bezbednosne agencije za putnički automobil je neophodno obezbediti sledeću opremu: rezervni točak, sigurnosni trougao, komplet prve pomoći, rezervne sijalice, rezervni osigurači, svetloodbojni prsluk, uže ili poluga za vuču vozila, PP aparat (za vozila kojima se vrši javni prevoz putnika ). Na LINKU možete pogledati detaljnije.

Tokom dužih putovanja pauze za odmor su bitne kako za vozača tako i za vozilo

Trenutno je aktuelna sezona godišnjih odmora i veći broj dužih putovanja. Iz Agencije za bezbednost savetuju građane da se put planira sa kratkim ili dužim odmorima na svaka dva sata minimalno po 15 minuta zbog prirodne potrebe organizma za normalnom cirkulacijom u telu o dotoka kiseonika u mozak kao i mentalnog osveženja.

Foto: savetizaput.com

-Pored neophodnih pauza, obavezno je poštovanje svih saobraćajnih propisa tokom putovanja, uz povećanu pažnju na druge učesnike u saobraćaju koji takođe zbog dugog putovanja i umora mogu zaspati za upravljačem i izgubiti kontrolu nad vozilom – ističu oni.

Ukoliko se prevoze dece, obavezna je upotreba odgovarajućeg sedišta za decu i pravilno dete vezati po uputstvu.

Tehnička ispravnost vozila i posedovanje ispravne obavezne opreme je važan preduslov putovanja. Kako ističu, najbolje je da se vozilo proveri u servisu i otklone nedostaci. Važan je i odgovarajući pritisak u pneumaticima, te preporuču da se redovno kontroliše i podešava prema fabričkoj preporuci i dimenzijama pneumatika.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments